Mediamagnaat leent zich goed voor satire

Mediamagnaat Mr. Feast en zijn vrouw in de Britse satire Hacks.

Hacks Label 4-dvd (één aflevering). 15 euro.

Hacks speelt zich af op de redactie van het zondagsblad The Sunday Comet, waar afgetapt materiaal – voice-mails, sms’jes en e-mails – van prominenten de bron is voor sappig nieuws. Bij wijze van running gag is er een redacteur die de hele dag opbelt onder valse voorwendselen: „Met de minister-president, ik heb even mijn medische gegevens nodig, kunt u die toemailen?”

Hoofdredacteur Kate (Claire Foy) moet een seksschandaal rond de Dalai Lama ontketenen. De eigenaar van de krant, mediamagnaat Mr. Feast (Michael Kitchen) wil namelijk zijn betrekkingen met de Chinese leiders verbeteren. Moeilijke opdracht: de Dalai Lama heeft niet eens een mobieltje.

Voor een briljante satire over het afluisterschandaal bij het Britse zondagsblad News of the World en andere kranten van Rupert Murdochs concern News International blijk je de werkelijkheid maar weinig geweld te hoeven aandoen.

Alles uit de werkelijkheid zit erin: de mooie, jonge Chinese echtgenote die hoogstpersoonlijk op de tribune van een hoorzitting een man te lijf gaat wanneer hij de jas van haar man wil besmeuren; de zoon die hoopt ooit de leiding over het concern over te nemen, maar in afwachting daarvan door zijn vader openlijk als oud vuil wordt behandeld. En de ongeloofwaardige excuses van de grote baas die beweert dat je in een internationaal mediaconcern nu eenmaal niet alles in de gaten kunt hebben.

Dat laatste gelooft niemand en ik al helemaal niet sinds ik in 1991 in Joegoslavië af en toe optrok met de sterverslaggever van het toen nieuwe Sky News, de 24-uursnieuwszender waarmee Murdoch het Amerikaanse CNN van de kaart wilde vegen.

Rupert himself belde meermalen per dag op om te vertellen wat de reporter moest zeggen en wie hij moest bezoeken en interviewen. Is het dan niet opmerkelijk dat hij niet zou hebben geweten dat zijn zoon jarenlang miljoenen dollars uitgaf om slachtoffers en handlangers van het afluisteren ervan af te houden naar de rechter te lopen?

Hacks – geschreven door Guy Jenkin voor Channel 4 – is hoogwaardig drama: het is grappig, razendsnel, inventief en buitengewoon geloofwaardig. Dat is knap aangezien deze serie heel snel in elkaar is gezet: het afluisterschandaal brak vorig jaar in juli door en Hacks werd al in december uitgezonden op Channel 4.

Rupert Murdoch komt er in morele zin goed vanaf in Hacks. Hij weet dat je met televisie meer geld kunt verdienen dan met bedrukt papier, maar houdt nu eenmaal van verse kranten die aan je handen afgeven. Op het eind, als vrouw en zoon hem per helikopter in de steek laten om gevangenisstraf te ontlopen, schreeuwt de mediamagnaat het uit vanaf het dak van zijn hoofdkwartier in Londen: de ware schuldigen zijn de politici en de politietop die zich jarenlang door zijn praktijken ordinair hebben laten intimideren, en de lezers die aan het zondagochtendontbijt over smakelijke seksschandalen wilden lezen.

    • Raymond van den Boogaard