Massage na het sporten ruimt ontstekingen in de spieren op

Boston Celtics forward Paul Pierce, right, receives treatment from team massage therapist Vladimir Shulman, left, during NBA basketball training camp in Waltham, Mass., Monday, Dec. 12, 2011. (AP Photo/Steven Senne) AP

Een massage na het sporten maakt stijf geworden spieren soepel, en vermindert pijn en vermoeidheid. Maar hoe komt dat? Onderzoekers van de McMaster University in Canada ontdekten dat lichte ontstekingsverschijnselen in zwaar belaste spieren sneller verdwijnen. Daarnaast worden in de spiercellen meer mitochondriën aangemaakt, wat het herstel bevordert. De veel gehoorde opvatting dat massage helpt doordat het de verzuring door ophoping van melkzuur vermindert, klopt echter niet (Science Translational Medicine, 1 februari).

Aan het onderzoek namen elf vrijwilligers deel: twintigers die regelmatig sporten. Nadat zij ruim een uur intensief op een hometrainer tekeer waren gegaan, werd één dijbeen gedurende tien minuten gemasseerd en het andere met rust gelaten. Tien minuten en tweeënhalf uur na de massage werd bij beide benen een klein beetje weefsel uit de dijbeenspier genomen. Deze monsters werden genetisch, fysiek, fysiologisch en immunologisch onderzocht.

Daarbij bleek dat de massage voor mechanische prikkels gevoelige sensoren activeert, die verschillende biochemische reacties op gang brengen. Deze reacties waren na tien minuten al enigszins, maar na tweeënhalf uur heel duidelijk op gang gekomen.

Bij gemasseerde spieren nam het aantal mitochondriën (orgaantjes in de cel die energie leveren) sneller toe. Ook was er na massage minder activiteit van het eiwit NF-kappa-B. Het laatste duidt op een duidelijke afname van de ontstekingsactiviteit in de beschadigde spieren. Die (gematigde) ontstekingen spelen een rol bij het opruimen van de door de inspanning beschadigde spiercellen. Deze afname verklaart waarom massage spierpijn verlicht. Dat werkt volgens de onderzoekers op dezelfde manier als het slikken van paracetamol, dat ook de ontsteking onderdrukt.

Het onderzoek is niet alleen van belang voor (top)sporters, maar ook voor de vele ouderen die tobben met pijnlijke spieren en/of chronische ontstekingen. Manuele therapie in de vorm van massage lijkt voor hun een reële – en wellicht ook prettige – behandeloptie, aldus de onderzoekers. Huup Dassen

    • Huup Dassen