Madonna recyclet

INDIANAPOLIS, IN - FEBRUARY 02: Singer Madonna looks on during a press conference for the Bridgestone Super Bowl XLVI halftime show at the Super Bowl XLVI Media Center in the J.W. Marriott Indianapolis on February 2, 2012 in Indianapolis, Indiana. Scott Halleran/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
INDIANAPOLIS, IN - FEBRUARY 02: Singer Madonna looks on during a press conference for the Bridgestone Super Bowl XLVI halftime show at the Super Bowl XLVI Media Center in the J.W. Marriott Indianapolis on February 2, 2012 in Indianapolis, Indiana. Scott Halleran/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Madonna is terug, als zangeres. Na een stilte van ruim drie jaar (sinds Hard Candy), verscheen gister haar single Give Me All Your Luvin, de voorbode van het album MDNA dat eind maart verschijnt. Zoals Madonna vroeger bekend stond om het handig assembleren van andermans vondsten, zo grasduint ze nu in eigen werk. In de nieuwe clip zit een verwijzing naar Material Girl (1985). Ze wordt opnieuw gedragen door mannenhanden, nu American-footballspelers. Ook uit het nummer blijkt dat Madonna (53) geen creatief hoogtepunt beleeft. Het liedje is bedoeld voor de dansvloer, haar favoriete omgeving, en producer William Orbit heeft de pneumatische drums soepel afgerond tot softdisco – zoals hij ook deed met Frozen in 1998. De melodie roept associaties op met Madonna’s Beautiful Stranger (1999). Er zijn zo weinig nieuwe elementen, dat Give Me All Your Luvin een medley van oude liedjes lijkt – met als uitzondering de 13 seconden durende free style van rapster Nicki Minaj die, als een vrouwelijke Eminem, de woorden achterstevoren lijkt uit te spreken.

Zondag zal Madonna het nummer zingen in de pauze van de Super Bowl (American football-finale), waar Janet Jackson haar ‘nipple gate’ beleefde. Als „meisje uit het Mid-Westen” (Michigan), zoals Madonna op de persconferentie zei, zal ze het „netjes houden”.

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho