Madonna moet vuur in Super Bowl aanwakkeren

De Super Bowl – de finale in het American football – staat in het teken van sportieve wraak, aandacht voor hersenletsel en Madonna.

Tom Brady (New England Patriots) traint voor de Super Bowl. Foto Reuters

De 46ste finale van het American football gaat tussen de New York Giants en de New England Patriots. Vier jaar geleden stonden dezelfde ploegen in de Super Bowl tegenover elkaar. De Patriots waren zwaar favoriet, ze beleefden in 2008 een droomseizoen. Tot de eindstrijd waren ze onverslaanbaar, met 18 overwinningen op rij. Maar in het zicht van de finish haperde de machine van trainer Bill Belichick en quarterback Tom Brady. De Patriots verloren het belangrijkste duel van het seizoen met 17-14 van de Giants, het eerste team in de geschiedenis van de sport die kampioen werd nadat het met een wildcard tot de play-offs was doorgedrongen.

De Patriots, grootmacht in het American football, hebben er vier jaar over gedaan van deze schok te bekomen. Nu staan ze weer in de Super Bowl, weer tegen de Giants. Ze zijn opnieuw (licht) favoriet, ondanks een wisselvallig optreden van Brady in voorgaande wedstrijden van de play-offs.

De ster van de Patriots speelde in de kwartfinale zijn tegenstander Tim Tebow van de Denver Broncos van het veld, maar in de halve finale was Brady minder overtuigend tegen Joe Flacco van de Baltimore Ravens. De Patriots wonnen die wedstrijd niet op eigen kracht, maar dankzij de vele gemiste kansen van de Ravens.

De week voorafgaand aan de Super Bowl, het grootste sportfestijn van de Verenigde Staten, staat traditioneel in het teken van trash talk tussen de spelers van beide teams, die elkaar verbaal de grond instampen of een vroegtijdig pensioen toewensen. Daarmee wordt het vuurtje van de opwinding onder sportjournalisten aangewakkerd en gaan de fans er ruim voor de wedstrijd al eens goed voor zitten. Probleem is dat de spelers van de Patriots en de Giants elkaar respecteren en dat de trainers van beide teams geen prijs stellen op haantjesgedrag. De media hebben zich de afgelopen dagen dus stierlijk verveeld in Indianapolis – de finale wordt op neutraal terrein gespeeld.

Gelukkig was Madonna er nog. De 53-jarige zangeres verzorgt zondagavond het optreden tijdens de pauze. In een persconferentie gaf Madonna donderdagavond de media het enige memorabele citaat van de week, toen haar werd gevraagd haar mening te geven over de enkelblessure van Rob Gronkowski, tight end van de Patriots. Wat zou zij doen, spelen of rust pakken? „Menigeen vindt waarschijnlijk dat ik beetje masochistisch ben, maar ik zou mijn enkel tapen, een ontstekingsremmer slikken en get my butt out there’.

Aldus Madonna, die ook nog wist te melden dat Alex Rodriguez, de ster van honkbalclub New York Yankees met wie zij korte tijd de geheimen van de joodse mystieke leer kabbalah trachtte te doorgronden, een „grote foto” van haar liggend op een paard bezit. Dit voedde vanzelfsprekend de speculaties dat A-Rod en de Material Girl meer deden dan alleen hard studeren op taaie kost.

De enkel van Gronkowski baart niet voor niets zorgen. The Gronk is de smaakmaker van dit seizoen, vooral vanwege zijn handen als kolenschoppen die hij in witte handschoenen steekt. Hij heeft twintig touchdowns op zijn naam staan en een oud ritueel nieuw leven ingeblazen. Na iedere touchdown gooit hij uit pure vreugde de football met grote kracht op de grond. Dit heet spiking – en was uit de mode geraakt doordat spelers steeds ingewikkelder vormen bedachten om hun score te vieren.

Maar nu is spiking dankzij Gronkowski helemaal terug, onder de naam gronking. Een vorm van retro-juichen, even ongecompliceerd als effectief, die de fans in extase brengt. The Gronk kan het zich dus nauwelijks veroorloven niet te spelen.

En dan zijn er nog de reclamefilmpjes. Een bedrijf dat zichzelf een halve minuut aanprijst moet daarvoor in dit meest bekeken evenement van het jaar ruim drie miljoen dollar neertellen. Autofirma’s en de farmaceutische industrie hebben het er graag voor over. Ook zij voeren voor de Super Bowl de druk op, met de belofte van creatieve en spectaculaire spotjes.

Toch gaat dit jaar de meeste aandacht uit naar een reclameboodschap van de Football Liga (NFL). In een filmpje van een minuut vraagt de bond aandacht voor sportblessures, waaronder hersenletsel. Dat is ongetwijfeld het resultaat van diverse rechtszaken van voormalige spelers met hersenbeschadiging tegen de NFL.

De boodschap die in het filmpje wordt uitgedragen, is dat football een ongezonde sport kan zijn, maar dat de bond er alles aan doet de schadelijke effecten ervan te bestrijden. Het spotje wordt afgesloten met woorden van linebacker Ray Lewis van de Ravens: Forever Forward, Forever Football.

Lewis, voorheen betrokken bij een moordzaak en een beest in het veld, is een geïnspireerde keuze als woordvoerder tegen sportblessures. De man met de bijnaam Uncle RayRay is een expert op het gebied van gevaarlijk leven.

    • Menno de Galan