Lesmans lievelingen

Schoenontwerper Jacob Lesman werkt soms een week aan één paar schoenen. Het leer is van rog, kikker en haai. ‘Van deze schoenen word je blij.’

Jacob Lesman (1971) ontwerpt en maakt schoenen. Schoenen als juwelen, volledig door hem bedacht én ambachtelijk geconstrueerd. Vooralsnog beperkt hij zich tot mannenschoenen en van elk ontwerp maakt hij maar één enkel paar.

Het zijn niet per se de modefanaten die voor dit schoeisel vallen. Lesmans klanten hebben vooral een zekere dosis onderscheidingsdrang gemeen.

Na de opleiding tot ambachtelijk schoenmaker en ontwerper ging Jacob Lesman voor een algemene modestudie naar het Amsterdam Fashion Institute (voorheen modeacademie Charles Montaigne) en daarna voor zijn masters naar het Fashion Institute Arnhem. Inclusief een marketingopleiding heeft hij er grofweg tien jaar studie op zitten. Wat dat betreft heeft Lesman zich zeer degelijk voorbereid. Voor het overige bestond zijn starterskapitaal uit grenzeloos enthousiasme voor het vak, een heilig geloof in zijn onderneming en enkele machines. Zomer 2009 begon hij in een leegstaand – gratis – winkelpand: zijn eerste pop-upstore.

Inmiddels zit Lesman bijna een jaar in zijn derde pop-upstore, een mooie winkel aan de Amsterdamse Nieuwe Spiegelstraat. Het bord te huur is onlangs verwijderd en het lijkt er op dat hij de officiële huurder wordt, dus hij maakt het er steeds mooier. Het klassieke behang is verdwenen en een glazen kas met videoprojectie bepaalt sinds kort het interieur. Een opvallende winkel in het snel veranderende antiek- en kunstcentrum van de hoofdstad.

Lesman doet alles op gevoel en maakt alleen dingen die hij zelf mooi vindt. „Ik merk dat dat het beste werkt. Maar ik moet nog heel veel uitvinden, ik ben niet zo zakelijk.” Hij heeft weliswaar marketingmanagement gestudeerd, maar, zegt hij, „voor mezelf is het toch een heel ander verhaal”. Klanten die een bepaald model in een andere maat of kleur willen kopen, grijpen bij hem mis. Maar het gebeurt ook dat iemand dolgelukkig met twee paar schoenen vertrekt. En dat is toch een flinke investering bij een beginprijs van 1.200 euro per paar.

Roggenleer

Lesman maakt het zichzelf liefst zo moeilijk mogelijk. „Soms zit ik uren op één stikseltje en breek ik achter elkaar m’n naalden op hard leer. Vooral roggenleer is extra lastig, maar ook weer heel bijzonder. Ik wil er alles aan doen om het zo mooi mogelijk te maken.” Al pratend koestert hij liefdevol een nachtblauwe schoen uit krokodillenleer: „Kijk, hier ben ik bijvoorbeeld echt héél blij mee.”

Je krijgt de indruk dat hij maar moeilijk kan scheiden van z’n lievelingen. Aan één paar schoenen werkt Lesman minstens vier dagen, soms wel een week. Exotische leersoorten – zoals van struisvogel, krokodil, rog, haai, kikker en hagedis – hebben zijn voorkeur en voor de hakken gebruikt hij bijzondere materialen zoals kostbaar satijnhout met walnoot of ook wel hoorn.

Gewone koeien en kalveren leveren alleen leer voor het binnenwerk en de zolen. „De voering van mijn schoenen maak ik uit heel duur en boterzacht kalfsleer en voor de zolen gebruik ik rundleer, dat zonder chemicaliën is gelooid en dat afkomstig is uit prikkeldraadloze regio’s. Dat is gaaf, enorm sterk en mooi soepel.”

Van alles het beste dus, maar de hoge prijs weerhoudt Lesman er niet van om gedurfde keuzes te maken voor het bovenleer. Roggenhuid, met z’n harde bobbeltjes, ziet eruit alsof de schoen met minuscule kraaltjes is bezet. Of, als het is geschuurd, alsof er glinsterende pailletjes op liggen. Dat leer in knalroze of turquoise levert typische Lesman-schoenen op, die niet elke man naar z’n werk aan durft. „Het zijn schoenen waar je blij van wordt”, zegt Lesman. „Hiermee maak je er iets leuks van, elke dag.” Lesmans klanten zijn vaak creatieve zelfstandigen uit binnen- en buitenland en BN’ers.

Binnenkort gaat hij weer eens jasjes uit leer maken. „Ook alleen voor mannen. Ik blijf het liefst dicht bij mezelf.” Vrouwen kunnen bij Lesman terecht voor handgemaakte tassen.

Jacob Lesman, Nieuwe Spiegelstraat 27, Amsterdam

    • Marianne van Dodewaard