Laagste temperatuur in 27 jaar - kwik Flevoland naar -22 graden

Een voetganger gisteren op de besneeuwde Brouwersgracht in Amsterdam. Foto AP / Margriet Faber

Op veel plaatsen in Nederland is het vannacht extreem koud geweest met temperaturen rond de -20 graden. In Lelystad in Flevoland werd met -22,9 graden de laagste temperatuur gemeten. In Zeeland en op de Waddeneilanden werd het afgelopen nacht het warmst met ‘slechts’ -8,6 tot -10 graden.

De laagste temperatuur werd vlak na zonsopgang gemeten. Het is voor het eerst sinds 8 januari 1985 dat het kwik zo laag stond, zo meldt persbureau Novum vanochtend. Toen werd het in het Gelderse Deelen -24,2 graden. In de afgelopen 55 jaar was het niet meer zo koud in februari. Het record staat op -27,4 dat in januari 1942 werd gemeten in Winterswijk.

De extreme kou is vooral te danken aan het pak sneeuw dat vrijdag viel. Komende nacht wordt het mogelijk opnieuw erg koud met temperaturen rond de -15. Vandaag overdag schijnt de zon volop en is het -5 graden.

Morgen krijgt Nederland mogelijk te maken met de eerste koudegolf sinds 1997. Daarvoor moet het in De Bilt vijf dagen niet boven het vriespunt uitkomen en moet het overdag minimaal drie dagen 5 graden vriezen en ‘s nachts temperaturen onder de -10 graden.

    • Pim van den Dool