Koud weer houdt nog dagen aan - gevoelstemperaturen tot -19 graden

Ook de komende week zit ijspret er nog dik in. Het blijft nog dagen vriezen. Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer

Het blijft nog dagenlang erg koud. Waarschijnlijk zal het kwik pas in de tweede helft van volgende week weer boven het vriespunt uitkomen. Goed nieuws voor schaatsers, slechts nieuws voor treinreizigers.

De komende dagen kan het ‘s nachts opnieuw meer dan tien graden vriezen, meldt het KNMI. Vannacht daalt de temperatuur zelfs op plekken tot min vijftien. Door de aantrekkende wind daalt de gevoelstemperatuur op plaatsen van tot -19 graden. De extreme kou van de afgelopen nacht krijgt dus een waardig (zij het niet zó koud) vervolg.

Nieuwe sneeuw verwacht het KNMI de komende week niet. Het weerbeeld op de lange termijn, dat wil zeggen na komende week, is onzeker. Het KNMI schat de kans op het aanhoudend koud en droog weer na vrijdag op zestig procent.

Ook elders in Europa extreem koud

En Nederland is niet de enige plek waar het koud is. Praktisch overal in Europa daalt het kwik momenteel tot zeer lage temperaturen. En dat zorgt voor veel overlast. Zo heeft vluchthaven Heathrow in Londen voor morgen al 30 procent van de vluchten geschrapt. Vannacht wordt daar veel sneeuw verwacht.

In Centraal- en Oost-Europa heeft de extreme kou zelfs al 200 mensen het leven gekost - waarvan honderd in de Oekraïne. De temperaturen in dit gebied bereikten de afgelopen dagen waarden van dertig graden onder nul. In Bosnië heeft de overheid in Sarajevo de noodtoestand uitgeroepen. De sneeuw heeft daar het hele stadsleven lam gelegd.

Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft de toevoer naar Europa enigszins omlaag moeten schroeven vanwege het koude weer. In het Italiaanse Rome is het in 25 jaar niet zo koud geweest. In Venetië zijn de kanalen zelfs aan het bevriezen.

Verslag van de extreme kou in Europa:

    • Niels Posthumus