Kortebaantitel voor Laurine van Riessen

Schaatsster Laurine van Riessen is vrijdagavond in het Groningse Alteveer nationaal kampioen geworden op de kortebaan. In de beslissende race over 140 meter versloeg de Leidse sprintster haar voormalige ploeggenoot Annette Gerritsen.

Maandagavond is het de beurt aan de mannen. Zij schaatsen vanaf half zeven in het Noord-Hollandse Assendelft om de nationale kortebaantitel.

Schaatsbond KNSB verwacht dat begin volgende week ook de eerste marathons op open water kunnen worden geschaatst. De Nederlandse kampioenschappen marathon op natuurijs – voor mannen en vrouwen – kunnen naar verwachting in het midden van de week worden verreden, zei een woordvoerder van de KNSB vrijdagmiddag.

Volgens de bond is de conditie van het Nederlandse natuurijs nog te wisselvallig voor rijders en publiek om dit weekeinde al grote wedstrijden te kunnen rijden.

Bovendien verblijft vrijwel de gehele Nederlandse marathontop op dit moment nog in Oostenrijk, waar zaterdag op de Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht wordt verreden, over 200 kilometer. De marathonrijders keren daarna zo snel mogelijk terug naar Nederland.

De laatste keer dat de NK marathon op natuurijs konden worden verreden was op 23 december 2010. Op de Belterwiede ging de zege bij de mannen destijds naar Bob de Vries, bij de vrouwen naar Foske Tamar van der Wal.

Dit weekeinde worden in Nederland verschillende locaties geïnspecteerd voor de natuurijsmarathons van volgende week.