Kort nieuws Cultuur

Fusie Springdance en Festival a/d Werf

Amsterdam. Dansfestival Springdance en locatietheaterfestival Festival a/d Werf fuseren. Beide festivals zijn ruim 25 jaar geleden in Utrecht ontstaan als platform voor actuele internationale ontwikkelingen binnen de dans en het theater. Ze zijn naar elkaar toegegroeid doordat de grens tussen de disciplines diffuser is geworden en steeds meer kunstenaars interdisciplinair zijn gaan werken. De fusie komt voort uit de bezuinigingen, maar de festivals zien voldoende artistieke overeenkomst voor een nieuw gezamenlijk initiatief. De organisaties gebruiken 2012 om het festival vorm te geven. In mei 2013 staat de eerste editie gepland. De laatste editie van Springdance vindt plaats van 19 tot 29 april, die van Festival a/d Werf van 17 tot en met 26 mei. (NRC)

Sister Sledge eist miljoenen van Warner

Rotterdam. Muziekgroep Sister Sledge heeft platenmaatschappij Warner Music Group aangeklaagd. De zussen beweren dat ze nog miljoenen dollars van het label krijgen, schrijft het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter. De vier zussen beweren veel geld te zijn misgelopen, omdat Warner bij de digitale verkoop van hun muziek hetzelfde percentage aan royalty’s uitkeert als bij de fysieke verkoop. De digitale verkoop van muziek moet volgens hen worden gezien als het verstrekken van een licentie, waar een beduidend hoger percentage aan royalty’s voor geldt. Sister Sledge werd bekend met het nummer We Are Family uit 1979. De muziek van de zussen wordt regelmatig gebruikt. Zo baseerde Will Smith zijn hit Gettin’ Jiggy Wit It op een nummer van het viertal. (Novum)

Hammersma bij OCW directeur-generaal

Rotterdam. Marjan Hammersma is de nieuwe directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Haar benoeming is vrijdag ingegaan. Hammersma (1964) is sinds 2005 werkzaam bij OCW als directeur Media, Letteren en Bibliotheken. Vanaf 2007 was zij tevens plaatsvervangend directeur-generaal Cultuur en Media. Daarvoor werkte zij onder andere als hoofd van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek bij de Nederlandse Publieke Omroep. Hammersma studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze volgt Judith van Kranendonk op, wier benoemingstermijn in 2010 na de gebruikelijke termijn van zeven jaar met een jaar werd verlengd. Vervolgens werd Kranendonk gevraagd, vanaf 1 oktober vorig jaar, om te blijven tot in haar opvolging was voorzien om „de continuïteit en een goede overdracht zoveel mogelijk te borgen”. (NRC)

Willem Jan Otten gastschrijver Leiden

Amsterdam. Schrijver, dichter en essayist Willem Jan Otten (1951) is benoemd tot gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Hij zal van september tot december dit jaar een aantal werkcolleges geven en ook de traditionele Albert Verweylezing houden. Het gastschrijverschap bestaat sinds 1985 en is een samenwerking van de Universiteit Leiden en NRC Handelsblad. Otten werd onder meer onderscheiden met de Constantijn Huygensprijs 1999 en won in 2005 de Librisprijs. (NRC)