Kort economie

Benzineprijs naar record: 1,761 euro

De prijs van een liter euro bereikt dit weekend, volgens consumentencollectief United Consumers, een recordprijs boven de 1,76 euro. De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter benzine komt uit op 1,761 euro. Ondanks de haperende economie loopt de olieprijs gestaag op, vooral door spanningen rond Iran.

Medio januari bereikte de benzineprijs een, tot dan toe, recordprijs van 1,757 euro per liter, een evenaring van het record van april vorig jaar. De prijzen voor een liter diesel en LPG kruipen ook langzaam naar nieuwe records. Diesel kost zaterdag 1,465 euro, het record uit juli 2008 staat op 1,503 euro. LPG kostte in januari vorig jaar 0,857 euro per liter en dat is nu 0,842 euro. (NRC)

Criminelen versturen 180.000 neprekeningen

Een criminele organisatie heeft sinds september hoogstwaarschijnlijk zo’n 180.000 neprekeningen naar bedrijven en kleine zelfstandigen gestuurd voor vermelding in De Telefoongids & Gouden Gids.

De criminelen maakten daarbij gebruik van het adressenbestand van het bedrijf dat de gidsen uitgeeft. Dit meldde het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) vrijdag.

Op de spooknota’s staan gemiddeld bedragen van 130 euro, die naar rekeningnummers van de fraudeurs kunnen worden overgemaakt. Volgens SAF is het de eerste keer dat zowel logo, Kamer van Koophandelgegevens als adresgegevens van een bestaande onderneming voor dit soort activiteiten zijn gebruikt.

Het bedrijf dat de gidsen uitgeeft, heeft aangifte gedaan. (NRC)