Katja speelt voor Linda

Nick tegen SimonNed. 1, 20.25-21.35 uur

Wie speelde saxofoon op Waiting on a Friend van The Rolling Stones? De popfan die dit soort vragen verwacht, komt bedrogen uit bij de verder aangename TROS-show Nick tegen Simon. Het is een popquiz, maar het niveau ligt een stuk lager dan gebruikelijk. In Dreams van Roy Orbison wordt bijvoorbeeld toegeschreven aan René Froger.

In de show strijdt het zangduo Nick en Simon tegen elkaar, bijgestaan door gasten. Ze moeten zoveel mogelijk hits zingen met een opgegeven woord in de titel. Ze maken arrangementen van pophits in een ander stijl, bijvoorbeeld opera, ska, fanfare, smartlap. Verder gaan ze vermomd de straat op om uit het Engels vertaalde liedteksten te debiteren tegen argeloze voorbijgangers: „Voel jij hetzelfde? Of ben ik slechts aan het dromen? Is dit vuur een eeuwige vlam?” Door de potsierlijke poëzie lijken ze geesteszieke evangelisten, op wie overigens liefdevol wordt gereageerd.

In de kijkcijferslag om de zaterdagavond, tussen Nederland 1 en RTL 4, is de TROS een betrouwbare leverancier. Alleen, als je de TROS inzet zie je geen verschil meer tussen de publieke omroep en de commerciële, waardoor de eerste zijn bestaansrecht verliest.

Dat geldt zeker voor Nick tegen Simon, want dat lijkt sprekend op de zaterdagavondhit van RTL 4: Ik hou van Holland. Ook een liedjesquiz van producent Talpa, zelfde opstelling, een goedlachse presentatrice (hier Katja Schuurman), en de zaal mag vrolijk meezingen en meezwaaien met handjes en vlaggetjes. Ik hou van Holland heeft een Chinees die op onherkenbare wijze hits probeert te zingen. Bij Nick tegen Simon doen kleuters hetzelfde. En dan zit de eerste keer ook nog Jeroen van Koningsbrugge ter linkerzijde te geiten, net als in Ik hou van Holland.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken