Jongerenleider Malema verliest beroep en wordt uit ANC gezet

Foto AFP / Alexander Joe

De omstreden Julius Malema krijgt zijn functie als leider van de jeugdliga van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC niet terug. Dat heeft de tuchtraad van de partij vanmiddag in hoger beroep besloten. Malema wordt ook voor een onbepaalde tijd geschorst als partijlid.

Malema werd in november al schuldig bevonden aan het zaaien van tweespalt in het ANC en het in diskrediet brengen van de partij. Malema’s oproep vorig jaar tot het omverwerpen van de regering van het bevriende buurland Botswana, omdat dat land zou heulen met ‘westerse imperialisten’, was voor het ANC de directe aanleiding om hem te bestraffen. Dat was volgens tuchtraadvoorzitter Derek Hanekom “roekeloos, ongefundeerd en schadelijk voor Zuid-Afrika’s relatie met Botswana”.

De 30-jarige Malema verliest naast zijn functie als hoofd van de jeugdliga voorlopig ook het partijlidmaatschap. De tuchtraad besloot in november hem voor vijf jaar te schorsen, maar die straf werd vanmiddag niet bevestigd. Malema wordt wel geschorst, maar de tuchtraad laat nu open voor hoe lang dat zal zijn. Onze correspondent Peter Vermaas vatte het vonnis op Twitter als volgt samen:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Malema heeft de beroepszaak dus verloren en is geen voorzitter van de ANCYL meer. Maar hij mag nog in discussie over lengte van schorsing.

‘Malema houdt ANC al jaren in zijn greep’

Vorig jaar juni werd Malema nog herkozen als leider van de jeugdliga. Met zijn uitspraken hield hij de sterk verdeelde partij de laatste drie jaar gegijzeld, schreef onze correspondent Peter Vermaas vorige maand in NRC Handelsblad:

“Sinds zijn verkiezing tot voorzitter van de ANC-jeugdliga in 2008 is Malema haast permanent in het nieuws geweest. Hij hielp Jacob Zuma aan het presidentschap van de grootste Afrikaanse economie, maar voert sinds enige maanden binnen het ANC campagne voor vice-president Kgalema Motlanthe. In zijn streven om zeventien jaar na het einde van het blanke minderheidsbewind ook een eind te maken aan wat hij de ‘economische apartheid’ noemt, strijdt hij voor de nationalisatie van mijnen en banken en de herverdeling van landbouwland zonder financiële compensatie.”

    • Pim van den Dool