‘Je mag zeggen: ik weet het niet’

Hans Hemels (44) is algemeen directeur van de Nederlandse vestiging van onderzoek- en adviesbureau Hay Group. In Venezuela deed hij zijn eerste werkervaring op.

Foto NRC Maurice Boyer

Venezuela

„Na een jaar bestuurskunde in Californië bezocht ik een studievriend in Venezuela. „Waarom blijf je niet hier?”, vroeg hij. Iets van de wereld zien, dat leek me geweldig. Ik schreef een aantal Amerikaanse adviesbureaus aan. Hay Group Venezuela zocht nog een consultant voor het Caraïbisch gebied. Als Nederlander kreeg ik onder meer de Antillen in mijn portefeuille. Ik durfde veel. Niemand kende mij daar. Nog voordat ik in januari in dienst kwam, presenteerde ik op Curaçao al de uitkomsten van een beloningsonderzoek. Zonder dat ik er ook maar een minuut had gewerkt!”

Ervaring delen

„In Venezuela heb ik geleerd om te vertrouwen op de kracht van een organisatie. Samen ben je altijd slimmer dan alleen. Ik kwam daar met weinig ervaring, maar klankbord en feedback van collega's hielp me vooruit. Toch vond ik het na drie jaar mooi geweest. Je doet veel mooie ervaringen op; die wil je delen. Dus vroeg ik overplaatsing naar Nederland aan om weer intensiever samen met collega's te kunnen werken.”

Ambitie

„Als je al twintig jaar bij één bedrijf zit, moet je jezelf continu afvragen: kan ik nog het verschil maken? Natuurlijk kun je nog altijd een betere baas worden. Dat kan ik bereiken door beter te luisteren naar wat werknemers willen en hen zo veel mogelijk de ruimte te geven hun eigen ambities waar te maken. Ondertussen moet je de doelstellingen van het bedrijf niet uit het oog verliezen. Stuur mensen door de verwachtingen scherp te stellen.”

Directeur

„Directeur zijn van Hay Group Nederland leek me niet direct de meest aantrekkelijke baan. Die spotlights, is dat wel wat ik wilde? Mijn wens was om de beste consultant te worden. Nu ik een aantal jaar bezig ben, merk ik dat het heel gaaf is om dingen naar je hand te kunnen zetten. Datgene wat wij bij klanten prediken, doe ik nu zelf.”

Twijfel

„Een van de eerste lessen die ik van mijn vader leerde, was: doe je nooit beter voor dan je bent. Dat geldt ook voor consultants. Wanneer een klant een vraag stelt, hoef je niet altijd een pasklaar antwoord te hebben. Je mag zeggen: ik weet het niet, maar we gaan samen ontdekken wat het beste past.”

Beste advies

„Ik ben van nature ondernemend en neem relatief gemakkelijk risico’s. De overname van kleine bedrijven bijvoorbeeld. In de consultancy zit de kennis vooral in mensen. Als de bedrijfscultuur niet overeenkomt, loop je het risico dat mensen weglopen en de kennis verloren gaat. Toch probeer ik die risico's te nemen. Een van mijn voormalige bazen zei ooit: „Never ask for permission, ask for forgiveness, but never ask for forgiveness for the same thing twice.”

Internationaal leiderschap

„Sinds 2008 ben ik ook verantwoordelijk ben voor de Belgische en Franse markt. Met name in Frankrijk zijn er veel minder contactmomenten. Je bent daar minder vaak aanwezig dan bijvoorbeeld in Nederland, dus moet je het verschil op een andere manier maken. Neem de tijd om een boodschap neer te zetten en vragen te stellen over de gang van zaken.”

Zeilen

„Ik heb een eigen boot waarmee ik regelmatig ga zeilen. Soms ook met collega’s. Vriendschap en collegialiteit lopen door elkaar heen als je veel met elkaar samenwerkt. Het fijne is dat je aandacht op zo’n boot al vrij snel volledig uitgaat naar het besturen ervan. Toch gaat mijn telefoon altijd mee. Niet om continu te bellen, maar ik kan me nooit helemaal afsluiten van mijn werk.”

    • Jorg Leijten