‘In het begin liet ik me door stylisten overal in lullen’

‘In het begin liet ik me door stylisten overal in lullen’

Antoinette Beumer (1962), filmregisseur

„Ik kan mezelf niet zo goed aankleden. Ik ben niet erg modebewust en vind het ook zonde om er veel geld aan uit te geven. Ik neem me wel eens voor een paar goede, wat duurdere kledingstukken te kopen, want dat kan ik me best veroorloven, maar ik blijf een echte uitverkoopkoper.

„Ik draag veel zwart. Ik vind dat het me goed staat en als ik werk is het praktisch. Ik sta dicht bij de camera en met donkere kleding ben je minder snel te zien in reflecterende oppervlakken. Tijdens het draaien van mijn nieuwe film Jackie was het soms min twintig graden, dan denk ik er echt niet over na of ik er leuk uitzie. Ik vind het altijd knap als andere mensen op de set wél leuk gekleed gaan, dat zijn vaak mensen van de stylingafdeling.

„Deze schoenen zijn van All Stars en het zwarte truitje is van Guess. De kans is groot dat ik het gilet bij H&M gekocht heb, maar ik weet het niet zeker. Giletjes zijn mijn tic, ik heb er veel. Mannelijke kleding vind ik leuk, als het goed op het lichaam aansluit heeft het ook iets heel vrouwelijks.

„Naar een première gaan is tegenwoordig een crime. Sinds De Gelukkige Huisvrouw word ik opeens gefotografeerd op de rode loper, ook als ik op de première van iemand anders’ film ben. Eerst kon ik dragen waar ik zin in had, nu wordt erop gelet.

„Voor mijn eigen films doe ik wel graag mijn best. Bij De Gelukkige Huisvrouw droeg ik een wit mannenpak, geleend van Monique Collignon. Heel mooi, maar ik voelde me er niet fijn in. Het zat net iets te strak en ik droeg ook nog hoge hakken. Omdat ik 1.77 meter ben, draag ik zelf nooit hakken. Ik voel me al snel ongemakkelijk in bijzondere kleding.

„Bij het promoten van mijn films word ik soms aangekleed door stylisten. In het begin liet ik me overal in lullen. Er stond een keer een foto in een tijdschrift waarop ik in een boom zit met een witte jurk aan. Mijn dochters zeiden: wat bezielde je om daar ja tegen te zeggen? Daar wil ik nu strenger in worden.”

    • Nathalie Wouters