H'veen bedwingt Roda in spektakel

SC Heerenveen en Roda JC hebben de kleumende toeschouwers in het Abe Lenstra Stadion vrijdagavond een waar spektakelstuk voorgeschoteld. De Friezen, die in blakende vorm verkeren, wonnen uiteindelijk wat geflatteerd met 4-3.

Daarmee liep de ploeg van trainer Ron Jans weer drie punten weg van de achtervolgers Ajax en Feyenoord. SC Heerenveen bezet de vierde plaats in de eredivisie.

Heerenveen begon uitstekend aan het duel en nam binnen vijf minuten de leiding, dankzij topscorer Bas Dost. Daarna zorgden tal van verdedigingsfouten voor een vermakelijk doelpuntenfestijn. De Syrische spits van Roda JC, Sanharib Malki, maakte een paar minuten later gelijk. Nadat Daryl Janmaat Heerenveen kort daarop weer op voorsprong had gezet (2-1), kwam het duel tijdelijk in wat rustiger vaarwater. Maar op slag van rust zorgde opnieuw Malki voor de verdiende gelijkmaker (2-2).

In de tweede helft gingen de aanvallend ingestelde ploegen vrolijk verder. Davy de Beule bracht Roda kort na rust op 2-3, maar dankzij Gerarld Sibon en opnieuw Dost boog de thuisclub de achterstand weer om in een voorsprong: 4-3. Tot diep in de blessuretijd kreeg Roda JC kansen op een verdiende gelijkmaker, maar die bleef uit.

„Volgens mij had het 7-7 moeten zijn”, zei Jans na afloop tegen Eredivisie Live. „Of dit verdiend was? Nee. Maar als we toch winnen, moeten we daarmee maar genoegen nemen.”

Roda JC-trainer Harm van Veldhoven was teleurgesteld dat hij met lege handen terug moest naar Kerkrade. „We hebben vandaag heel zwak verdedigd. We hadden Heerenveen heel veel pijn kunnen doen. Dit elftal heeft nog veel te veel mankementen.”

De wedstrijd tussen De Graafschap en FC Twente, die stond gepland voor zondagmiddag, is afgelast wegens de slechte bespeelbaarheid van het veld in Doetinchem.