Hij: ‘Zonder föhn wordt zij hels’

Jaap Hezemans (25) en Anne van Onna (22) wonen sinds twee maanden samen in het huis dat hij een jaar geleden kocht. Hij is onlinemarketeer, zij studeert rechten. Vorige maand werd er bij hen ingebroken.

Foto David Galjaard

Jaap: „Lasten moet je dragen naar inkomen. Anne betaalt mij nu het bedrag van haar vorige kamerhuur, 300 euro.”

Anne: „Zolang ik nog niet werk, kan ik ook niet veel meer bijdragen.”

Jaap: „Ook als ze straks wel werkt, blijft Anne wat mij betreft hetzelfde betalen. Ze kan beter eigen geld gaan opbouwen. Samen de kosten van het huis dragen, dat komt wel als we over een jaar of drie een ander huis kopen.”

Anne: „Over drie jaar al?”

Jaap: „Ja, dat is mijn streven. Het hangt natuurlijk van de huizenmarkt af, maar ik wil groter gaan wonen. En dat kan, want ik heb een net inkomen. Zeker sinds een onderhandeling met mijn werkgever nadat ik een aanbod van buitenaf had gekregen.”

Anne: „Dat ik door Jaaps inkomen in een echt huis woon terwijl ik nog studeer, is een luxe. Maar ik wil niet teren op zijn zak. Ik betaal mijn eigen studie, dat heb ik altijd gedaan. Sinds een jaar betaalt mijn moeder wel mijn huur.”

Jaap: „De huur?”

Anne: „Nou ja, dat noem ik even zo voor de duidelijkheid. Doordat ze me nu financieel kan helpen, heb ik meer tijd voor mijn studie en hoef ik niet meer bij te lenen.”

Jaap: „Ik ben niet vies van werken, maar ik moet er wel geld voor krijgen. Geld speelt voor mij een rol in mijn plannen voor de toekomst. Voor Anne is dat nog niet zo.”

Anne: „Ik spaar wel.”

Jaap: „Weet ik. Maar ik wil echt materiële dingen bereiken. Een groter huis, een mooie auto.”

Anne: „Ik zit net zo lief in een hutje op de hei.”

Jaap: „Nou, jij houdt anders ook wel van luxe. We gaan niet kamperen omdat we dat allebei verschrikkelijk vinden. Zonder föhn en stijltang word jij echt hels.”