Griekenland: gesprekken over schulden zondag afronden

De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, moet nog altijd afspraken maken over loonmatiging en afslanking van de overheid in zijn land. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos heeft gezegd dat het overleg over de financiële noodhulp aan zijn land en schuldenverlichting uiterlijk morgen moet worden afgerond.

Het is de bedoeling dat Griekenland 130 miljard euro aan nieuwe noodhulp krijgt en dat banken meer dan de helft van de Griekse schulden zullen kwijtschelden. Maar aan het overleg hierover lijkt maar geen eind te komen.

Vrijdag sprak Venizelos al twaalf uur lang met de zogenaamde Troika (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het IMF). Vandaag sprak hij opnieuw twee uur met deze drie instanties tijdens een telefonische vergadering. Later vandaag zal hij gaan praten met de financiële inspecteurs van de Troika in Griekenland.

Ook overlegde Venizelos al uitvoerig met de Griekse ministers van Gezondheidszorg, Werkgelegenheid, Defensie en Binnenlandse Zaken over verlaging van de lonen in de private sector en een snellere afslanking van de grote Griekse publieke sector, onder meer door gedwongen ontslagen.

Vakbondsleider: maatregelen zijn recept voor catastrofe

Vakbonden en werkgevers zijn er namelijk niet in geslaagd afspraken te maken over een vrijwillige loonsverlaging. Zij stellen dat de noodbelastingen die de afgelopen tijd door de Griekse overheid zijn opgelegd het inkomen van Griekse werknemers al met 14 procent heeft laten dalen.

Stathis Anestis, vice-voorzitter van de grootste vakbond in Griekenland (GSEE), heeft de nieuwe maatregelen zelfs “een recept voor catastrofe” genoemd. Zij zullen Griekenland volgens hem in een nog diepere in recessie duwen.

De Griekse economie bevindt zich al voor het vierde jaar op rij in een recessie. Tegenstanders van de bezuinigingen wijzen er op dat Grieken door de maatregelen nauwelijks nog geld hebben om uit te geven. Al te draconische bezuinigingen zouden volgens hen de recessie alleen maar verergeren.

Maar Venizelos lijkt vast te willen houden aan zijn eisen. Hij zal ook wel moeten. De eisen zijn vanuit Europa en het IMF opgelegd. En er is haast. Venizelos zei daarom vandaag:

“We zitten in een cruciale fase. Het proces moet voor morgennacht zijn afgerond – met betrekking tot alle onderwerpen en alle verplichtingen.”

    • Niels Posthumus