Goed om in de buurt te hebben 7 ½

In Woudrichem vindt Ronald Hoeben schuim van soja en structuren van mango.

©Ronald Hoeben

Voor de stedeling ligt de verlokking van het ‘buiten-de-stad-eten’ in de landelijke entourage van tafeltjes bij het raam of plekken op een tuin- of waterterras. Ook een sternotering is magnetisch en veel zaken met een ster bevinden zich nu eenmaal in oorden als Wouw, Koewacht, Aduard of Leens. Dan zijn er nog spijskaarten met fenomenale streekproducten die een dagtocht waard zijn. Maar de provincie is ook geplaveid met eethuizen in de middenklasse die in de eerste plaats een lokaal publiek bedienen. En gelijk hebben ze: als je het in Mook van de aanloop uit de Randstad moet hebben, ben je niet goed bezig.

Veel van deze middenklassezaken volgen de vigerende restaurantontwikkelingen op enige afstand, al was het maar om de plaatselijke klandizie niet van zich te vervreemden. Waar men in de stad steeds meer gecharmeerd lijkt te worden van stoerder – boerser zo u wilt – voedsel, gaat de provincie nu net voluit in de schuimcreaties, ‘structuren van’ bieten, knolselders, komkommers en golvende borden of leistenen eettegels.

Met zes restaurants op ruim vierduizend inwoners is het vestingstadje Woudrichem bijna een culinaire bestemming. In Kruiden & Jasmijn, een restaurant aldaar met het motto ‘kunst op het bord, kunst aan de muur, genieten met alle zintuigen’, treffen we een zestal vrolijke dames, twee stellen, brave kunst aan de muur en de Buena Vista Social Club uit de speakers. Niemand minder dan prins Alexander ging ons hier voor, blijkens een foto op het toilet.

Een compacte spijskaart en een ambitieuze wijnkaart met uitschieters naar flessen van honderden euro’s, maar ook goede glazen van rond de vijf euro. Naast de à la carte gerechten zijn er 3-, 4- en 5-gangensurprisemenu’s en van donder- dag tot zondag een ‘all-in viergangenmenu’ voor 55 euro.

Een vriendelijke ober brengt brood en een amuse van couscous, sinaasappel, zoetzure tomaat en – daar is ie – schuim van soja. Lekker. De Franse eend met – daar is die ook – structuren van mango (17,50 euro) waaraan de beloofde eendenleverkrullen ontbreken. Van coquilles en scharrelvarkenshiel (17,50 euro) is een leuk voorgerecht gemaakt. Dat geldt ook voor de Hollandse kalfssukade en perfect gebakken zwezerik en stucturen van knolselderij (28,50 euro) waarbij één micro-morieltje het vooruitzicht van ‘morieljes’ moet waarmaken. De ‘eendenleverkrullen’ worden hierbij nageleverd, het blijkt aangevroren eendenleverslijpsel van de fijne rasp. Ain’t no mountain high enough, zingt Marvin Gaye. De vis van de dag – en het gerecht van de avond – is een fraaie, gefileerde rogvleugel met prei en pompoen (27,50 euro). Om tien voor half tien zitten we aan het nagerecht, de eetzaal is dan al leeg, in de keuken wordt gedweild. Kruiden & Jasmijn is geen adres om honderd kilometer voor om te rijden, maar goed om in de buurt te hebben.

Kruiden & JasmijnKerkstraat 43Woudrichem0183 310242

    • Ronald Hoeben