Glencore mag niet te veel geven

Topman Ivan Glasenberg van Glencore heeft zijn droomtransactie bijna rond. Een fusie van 90 miljard dollar (68 miljoen euro) met zusterbedrijf Xstrata zou een geïntegreerd mijnbouw- en handelsconcern opleveren zonder rechtstreekse concurrent. Maar dat mag niet te veel kosten.

Xstrata geeft toe dat de twee ondernemingen onderhandelen op basis van gelijkheid. Maar Glencore kan wel een premie bieden, door de ruilverhouding van de aandelen iets in het voordeel van Xstrata te laten uitvallen. Glencore is hier immers de verwervende partij: zijn aandeelhouders zullen in de meerderheid zijn en Glasenberg zal waarschijnlijk topman blijven. En een raad van commissarissen ziet niet graag een premie van minder dan 10 procent.

Hoeveel zou Glencore kunnen betalen? Een fusie zou volgens Crédit Suisse jaarlijks zeker 475 miljoen dollar aan synergievoordelen kunnen opleveren, grotendeels dankzij het feit dat Glencore dan meer koper, steenkool en zink van Xstrata kan verhandelen. Gekapitaliseerd zou dat omgerekend zo’n 3 miljard (3,6 miljard euro) pond waard kunnen zijn. Op grond van deze schattingen en gesteld dat de slotkoersen van beide ondernemingen op 1 februari de reële waarde weerspiegelden, zou Glencore Xstrata een premie van 14 procent kunnen bieden zonder de waarde aan te tasten voor de eigen aandeelhouders, aldus berekeningen van Breakingviews. De eigenaren van Glencore zouden dan 55 procent van de gezamenlijke firma in handen krijgen, tegen 58 procent zonder premie.

De markt heeft een deel hiervan al verdisconteerd in de beurskoersen. Die van Xstrata is donderdag sneller gestegen dan die van Glencore. Aan het einde van de ochtend was de marktwaarde van Xstrata met 2,2 miljard pond toegenomen, evenveel als een groot deel van alle mogelijke synergievoordelen.

Andere schattingen leiden uiteraard tot andere resultaten. Als de jaarlijkse synergievoordelen 704 miljoen dollar zouden bedragen, zou Glencore een premie van 20 procent kunnen betalen zonder waarde te vernietigen. Het uiteindelijke belang van Glencore in het fusiebedrijf zou dan slinken naar 53 procent. Aan de andere kant zal Glencore niet alle waarde aan Xstrata willen laten. De twee raden van commissarissen zullen deze argumenten ongetwijfeld met kracht naar voren brengen bij de slotonderhandelingen over de definitieve voorwaarden van een overeenkomst.

Quentin Webb

Vertaling Menno Grootveld

    • Quentin Webb