Geweld Egypte eist 5 doden

In Egypte zijn vrijdag bij gevechten tussen ordetroepen en betogers tenminste vijf doden en meer dan 1.500 gewonden gevallen.

In Kairo, Alexandrië, Suez en andere steden hadden demonstraties plaats naar aanleiding van het bloedbad bij een voetbalwedstrijd in Port Said, afgelopen woensdag. Bij rellen kwamen 74 mensen om het leven.

De ultra’s, de harde kern van supporters van voetbalclub Al-Ahly, gaan ervan uit dat de politie zich tijdens het bloedbad in Port Said bewust afzijdig hield om hen te straffen voor betrokkenheid bij het straatprotest van het afgelopen jaar.

De protesten van vrijdag hadden plaats in Kairo, Alexandrië, Suez, Port Said en andere steden. Het gehate ministerie van Binnenlandse Zaken in Kairo werd net als donderdag door groepen mannen bestormd. Ordetroepen gebruikten traangas en schoten met hagel.

Demonstranten namen een belastinggebouw in Kairo bezit. Vanaf het dak gooiden ze volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken met brandbommen naar de politie. Zo’n 140 politieagenten raakten gewond.

In Oost-Kairo vielen gewapende mannen een politiebureau aan en bevrijdden daar de gevangenen. Daarna staken ze het gebouw in brand.

In Suez schoot de Egyptische politie met scherp toen een demonstratie voor hoofdkantoor van politie van ongeveer 3.000 mensen ontaardde in geweld.

Legerleider Hussein Tantawi riep donderdag drie dagen van nationale rouw af. Groepen betogers die richting het ministerie van Defensie liepen, eisten zijn aftreden en riepen om zijn dood. (AP, AFP, Reuters)