Gehaktbalwijn

José Bento dos Santos is een Rhône Ranger. Deze producent uit de omgeving van Lissabon heeft zijn hart zelfs dermate verpand aan het rood uit deze contreien dat hij meende om dergelijke wijnen zelf te moeten gaan maken. Daarbij kreeg Bento dos Santos hulp uit onverwachte hoek. Want waar Franse wijnmakers zich jarenlang fel keerden

José Bento dos Santos is een Rhône Ranger. Deze producent uit de omgeving van Lissabon heeft zijn hart zelfs dermate verpand aan het rood uit deze contreien dat hij meende om dergelijke wijnen zelf te moeten gaan maken. Daarbij kreeg Bento dos Santos hulp uit onverwachte hoek. Want waar Franse wijnmakers zich jarenlang fel keerden tegen iedere wijn van buiten de landsgrenzen, gunde Michel Chapoutier, de ongekroonde Roi du Rhône, de Portugees klonen van zijn heilige syrahstokken. Aldus hoefde de Rhône Ranger niet als The Lone Ranger door het leven te gaan. En ook de Portugese wijnmaakster die Bento dos Santos had aangesteld, heeft niet zonder bandjes leren zwemmen.

Chapoutier’s hoofd wijnmaker werd in 1997 naar naar de Quinta do Monte d’Oiro, ‘de boerderij op de gouden heuvel’ gestuurd, om te helpen bij de eerste oogst. En daarna was het ook letterlijk goud dat er blonk. Inmiddels is Bento dos Santos heilig verklaard in de restaurants van Alain Ducasse in Parijs en Monaco, evenals in The Four Seasons Hotels en Le Cirque in New York.

Ook Serge Vieira, winnaar van de Bocuse d’Or in 2005, heeft de Quinta op de kaart. En de president van Portugal wenste evenmin achter te blijven. Hij laat de wijnen schenken tijdens de officiële staatsbanketten.

Maar hoe smaakte zo´n gouden Portugees eigenlijk bij de goudbruine gehaktbal van Hollandse komaf die de aangebroken proeffles flankeerde? Nou, prima. De 2007 ontvouwde een syrah met veel structuur, fraai in balans, de zon getemd, de zuren op hun plek. Bovendien wist ik door de tekst op het achtertiket dat ik de juiste wijnspijscombinatie had gemaakt: ‘A youthful wine to enjoy with good everyday food.’Wat moet Alain Ducasse daar wel niet van denken?

Quinta do Monte d’Oiro ‘Lybra’2007 € 14,50 Portugal Wijn Import

    • Harold Hamersma