Fris ondergoed van bamboe

Bij toeval kwam jurist Rik Vegter (49) in aanraking met sokken van bamboevezel. Die bevielen hem zo goed, dat hij een in bamboevezel gespecialiseerde webwinkel heeft opgezet: greendaddy.nl. Daar verkoopt hij T-shirts, onderbroeken en sokken van Calvin Klein, Pringle en Dare to Wear, die voor het grootste gedeelte uit bamboe zijn gemaakt. De stof van een boxer van dat laatste merk bestaat bijvoorbeeld voor 70 procent uit bamboeviscose en voor 30 procent uit katoen. „Bamboe is heel zacht, het blijft veel langer fris”, aldus Vegter. En, zo claimt hij op de site: 80 procent beter voor het milieu dan katoen. „Maar het kan ook honderd zijn”, zegt hij.

„Er zijn geen pesticiden voor de bamboeteelt nodig, weinig water; want bamboe groeit wel. En het voorkomt erosie van de grond.”

Waarom zijn dan niet veel meer kleren van bamboe gemaakt? „De wereld staat nou eenmaal vol met katoenplantages. En bamboetextiel bestaat pas tien jaar.” Een variant voor vrouwen, greenmommy.nl, is in de maak. De afgebeelde set van 2 boxers kost 29,95 euro.

    • Milou van Rossum