Frankrijk wil VN-resolutie over Syrië en voert druk op Rusland op

In Londen gingen Syriërs de straat op om te protesteren tegen het bloedbad van afgelopen nacht. Foto AP /Sang Tan

Frankrijk heeft de druk op Rusland om het geweld in Syrië te veroordelen stevig opgevoerd vandaag. Frankrijk waarschuwde dat landen die de resolutie in de VN-veiligheidsraad tegen het regime van dictator Bashar Assad blokkeren mede verantwoordelijk zijn voor de dodelijke onrusten in dat land.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, zei vandaag dat de internationale gemeenschap het recht van het Syrische volk op vrijheid moet steunen. En hij voegde daaraan toe:

“Zij die de resolutie die daartoe oproept blokkeren nemen een zware historische verantwoordelijkheid op zich.”

Frankrijk reageert hiermee op de stelling van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, dat de VN-resolutie zodanig moet worden aangepast dat er geen schijn meer bestaat van partijdigheid.

De door Rusland geëiste aanpassingen zijn door de Verenigde Staten al “onacceptabel” genoemd. De resolutie die momenteel in de VN-veiligheidsraad wordt bediscussieerd is al sterk afgezwakt om Rusland aan boord te krijgen. De Verenigde Staten en Europa willen graag vandaag nog stemmen over deze resolutie.

Rusland blokkeert al tijden een resolutie in de VN-veiligheidsraad die het geweld in Syrië en het regime van dictator Assad veroordeelt. Het land dreigt zelfs zijn veto-recht te gebruiken mocht er vandaag een stemming over de resolutie plaatsvinden.

Het enorme bloedbad in de stad Homs van afgelopen nacht, waarbij zeker 200 mensen omkwamen, heeft de roep om een veroordelende VN-resolutie opnieuw versterkt. In totaal zouden er al 6.000 mensen zijn omgekomen bij het neerslaan van de volksopstand in Syrië.

Arabisch Parlement roept op diplomatieke banden met Syrië te verbreken

Rusland is al sinds het tijdperk van de Sovjet-Unie een trouwe bondgenoot van Syrië, eerst van vader Hafez Al-Assad en nu van zijn zoon, die Hafez in het jaar 2000 opvolgde.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zei vandaag over de relaties tussen Syrië en Rusland en de Russische opstelling binnen de VN-veiligheidsraad:

“Wij zijn geen vrienden of bondgenoten van president Assad. Wij proberen slechts onze verantwoordelijkheden te nemen als permanent lid van de VN-veiligheidsraad, en de VN-veiligheidsraad mengt zich per definitie niet in binnenlandse aangelegenheden van de lidstaten van de VN.”

Ondertussen keert ook de Arabische wereld zich steeds sterker tegen het regime van Assad. Zo riep het hoofd van het Arabisch Parlement, een organisatie met vertegenwoordigers van de lidstaten van de Arabische Liga alle Arabische landen op de diplomatieke banden met Syrië af te breken.

Tunesië, het land waar de Arabische lente ruim een jaar geleden begon, is het eerste land dat aan die oproep gehoor heeft gegeven. Het land erkent het gezag van het Assad-regime in Syrië niet langer en maakt er werk van de Syrische ambassadeur het land uit te zetten.

In Londen, Athene, Caïro en Koeweit hebben boze Syriërs vandaag hun ambassades bestormd. Ze zijn woedend over aanvallen van het Syrische leger op de stad Homs.

Verslag van de bestorming van Syrische ambassades:

    • Niels Posthumus