Exclusieve mix

Bij Cobra in Den Bosch hebben ze geen Dries van Noten meer, maar wel: Carven! En Christophe Lemaire!

Wat

Cobra zit al twintig jaar in Den Bosch en verkoopt exclusieve damesmerken, waarvan een aantal nergens anders in Nederland te koop is. Cobra, opgericht door Christine van Lindt en Simon Talsma en sinds een paar jaar in handen van Bertil Koop, beweerde dit najaar in een advertentie de grootste selectie Dries van Noten van Nederland te hebben. Helaas had de ontwerper daar geen toestemming voor gegeven, en wordt het merk sindsdien niet meer geleverd. De restanten hangen nu in de uitverkoop.

Wat hebben ze

Carven! Het Franse modehuis dat in 1945 werd opgericht, maar in 2009 een comeback maakte met jonge ontwerper Guillaume Henry aan het roer, en sindsdien moderne, frisse kleding maakt die elk seizoen populairder lijkt te worden. Zelden rende ik met zoveel enthousiasme ergens naar binnen als na het zien van Cobra’s etalage met daarin een witte top met een zijden schootje (169 euro) van het Franse modehuis.

Bij binnenkomst valt mijn oog al weer op het volgende: een rek vol Christophe Lemaire! De ontwerper, ook verantwoordelijk voor de vrouwenlijn van Hermès, is mijn grote favoriet. Ik was in de veronderstelling dat zijn lijn niet in Nederland verkrijgbaar was, maar die blijkt dit seizoen voor het eerst bij Cobra te hangen.

Cobra’s assortiment bestaat uit een mix van bekende en onbekende namen, avantgardistische en juist casual kledingstukken. Lanvin hangt er naast het jonge Nederlandse merk Sage & Ivy. De excentrieke Japanse ontwerpster Tsumori Chisato krijgt net zoveel ruimte als het ingetogen Italiaanse merk Forte_Forte. Naast kleding, zijn er tassen, schoenen en sieraden.

In de omvangrijke uitverkoophoek hangt de wintercollectie met vijftig tot zestig procent korting. Vier rekken vol oudere collecties zijn nog meer afgeprijsd. Een Maison Martin Margiela-rok uit de catwalkcollectie van zomer 2011 kost nog maar vijftig euro.

Hoe ziet het eruit

Ruim, licht en klassiek, met moderne houten meubels. De winkel telt twee pashokken waarvan er één minstens zo groot is als mijn eerste studentenkamertje. Er is een leestafel „voor de mannen”.

Hoe word je geholpen

Bij binnenkomst begroeten twee dames me hartelijk en als duidelijk wordt dat ik uitgebreid ga rondkijken wordt er cappuccino voor me gemaakt. Als ik wel erg lang bij een lange rok van Christophe Lemaire (249 euro) blijf dralen, haalt één van hen een lookbook erbij om te laten zien hoe de rok gecombineerd kan worden („met een broek eronder!”) en welke items uit de collectie nog meer verwacht worden. Ik pas de rok, maar hij zit nét iets te strak, dus ik twijfel. De verkoopster zegt dat ik er gerust even over na mag denken en altijd kan bellen: „Dan hangen we hem onmiddellijk voor je apart”.

Voor wie

Ik kan me goed voorstellen dat ook mijn moeder hier kan slagen.

    • Nathalie Wouters