Elke popartiest speelt Dylan

Amnesty International viert het 50-jarig bestaan met een cd-box; 75 artiesten spelen een nummer van Bob Dylan.

Van jazzdiva Diana Krall tot emogroep MY Chemical Romance, van Pete Seeger (92) tot Miley Cyrus (19): allemaal dragen ze een cover van Bob Dylan bij aan de 4cd-box Chimes Of Freedom. Maar liefst 75 herinterpretaties van Dylansongs vormen dit muzikale eerbetoon aan 50 jaar Amnesty International en er zit geen slecht nummer tussen.

De soul van Bettye Lavette, het boze protest van Sinéad O’Connor, het uitbundige folkgevoel van Flogging Molly en de doorleefde rock van The Gaslight Anthem wisselen elkaar soepel af. Het Kronos Quartet laat met statige violen horen hoe klassiek Dylans muziek is geworden, maar ook popsterren Natasha Bedingfield en Ke$ha wagen zich met succes aan een favoriet van de oude meester.

„De koppeling van de muziek van Bob Dylan aan het werk van Amnesty International ligt voor de hand”, zegt initiatiefnemer Jeff Ayeroff aan de telefoon vanuit Hawaï. „Amnesty werd opgericht in 1961, precies toen Dylan zijn eerste protestsongs begon te zingen in de clubs van Greenwich Village. Allebei lieten ze een helder licht schijnen in een woelige wereld. Muziek en idealisme vormen een combinatie die in de showbusiness van vandaag minder vanzelfsprekend is geworden. Ik wilde tonen dat muzikanten van nu nog steeds een geweten hebben.”

In 2007 stelde Ayeroff (65) het dubbelalbum Instant Karma samen waarop sterren als U2, R.E.M. en Youssou N’Dour songs van John Lennon vertolkten. De opbrengst kwam ten goede aan Amnesty’s campagne voor Darfur. „Ook bij dit nieuwe project was het zaak dat er geen copyright betaald hoefde te worden en dat Dylan zijn rechten af zou staan. Dat lukte via mijn contact met zijn zoon Jakob Dylan, die ik ooit zijn eerste platendeal bezorgde.”

Voor Ayeroff het wist waren er meer dan honderd artiesten die mee wilden doen. Producer Rick Rubin had een onvoltooide track van Johnny Cash liggen, die werd afgemaakt met zang van de Avett Brothers. Zangeres Adele mocht niet ontbreken, omdat ze recentelijk Dylans Make you feel my love vertolkte: ze leverde een prachtige live-versie van haar doorbraakhit.

„Ik ken bijna geen artiesten die niet zijn begonnen met het vertolken van een nummer van Dylan”, zegt Ayeroff. „De hele popindustrie is schatplichtig aan hem. Hij leerde artiesten dat ze niet van platenbazen afhankelijk waren, en gaf ze het zelfvertrouwen om hun eigen artistieke beslissingen te nemen.”

Heeft hij een favoriet? „Diana Krall heeft iets bijzonders gemaakt van Simple twist of fate. Bij Ke$ha die praktisch a capella Don’t think twice it’s alright vertolkt kreeg ik bij de eerste tonen kippenvel. De laatste stem die je op het album hoort is van Dylan zelf. Hij is de stem van mijn generatie, maar hij gaat nog eeuwen mee.”

Bob Dylan: ‘Chimes Of Freedom’, verschijnt 6 februari bij Universal.

    • Jan Vollaard