Eén sneeuwbui en opnieuw komt Nederland tot stilstand

Een sneeuwfront dat vrijdag over Nederland trok, leidde tot chaos op de weg en op het spoor. Politici eisen opheldering van de NS en spoorwegbeheerder ProRail.

NOVUM135:TREINVERKEER LAMGELEGD DOOR SNEEUW:UTRECHT;03FEB2012-Reizigers verzamelen zich voor het informatiebord in de stationshal van Utrecht CS. Door de sneeuw is het treinverkeer rondom geheel ontregeld. Vanaf Utrecht CS rijdt vrijwel geen enkele trein.Novum/bdm/str.Bas de Meijer Novum BAS DE MEIJER

Het winterweer heeft vrijdag voor flinke overlast gezorgd op de weg en op het spoor. Aan het eind van de middag lag het treinverkeer van en naar Amsterdam en Utrecht stil. Veel gestrande reizigers klaagden over de gebrekkige informatievoorziening van de NS. Rond half zeven kwam het treinverkeer weer langzaam op gang. De problemen rondom Utrecht CS ontstonden door twee kapotte wissels.

Verschillende Kamerleden eisen opheldering van de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail. Ondanks alle voorbereidingen op het winterweer leidde de sneeuw – op sommige plekken in het land viel vijftien centimeter – opnieuw tot veel oponthoud, constateren de politici. „De NS is gezakt voor het winterexamen”, meldde D66’er Kees Verhoeven op Twitter. PVV-Kamerlid Leon de Jong dringt aan op spoedoverleg: „De NS maakt wederom een slechte beurt.”

De NS erkent dat de informatievoorziening te wensen overliet. De website haperde geregeld en ook de informatieborden op de stations toonden geen accurate gegevens. Dit kwam door „technische problemen”, aldus een woordvoerder van de NS.

Het sneeuwfront dat vanaf vrijdagochtend van noord naar zuid over Nederland trok, leidde ook op de wegen tot chaos. Ondanks de grootschalige inzet van strooiwagens en sneeuwschuivers stond het verkeer op tal van plaatsen muurvast door een combinatie van slecht zicht, glijpartijen en ongelukken. Sommige automobilisten gebruikten sneeuwkettingen. Op het hoogtepunt, rond half drie ’s middags, stond er volgens de ANWB in totaal 831 kilometer file. Daarmee komt 3 februari 2012 op de vierde plaats in de filetoptien. Omstreeks 17.45 uur stond er nog altijd ruim 600 kilometer file. Het record dateert van 8 februari 1999. Door een combinatie van sneeuw en gladheid stond het verkeer toen stil over een lengte van 975 kilometer.

Vooral in de Randstad liep het vrijdag vast, maar aan het einde van de middag was het ook in Noord-Brabant druk op de weg. De langste file stond op de A12 van Utrecht naar Veenendaal. Daar noteerde de ANWB 33 kilometer file. Rond half negen waren nagenoeg alle files opgelost.

Ook op Schiphol ontstond oponthoud. De luchthaven zette enkele honderden bedden neer voor gestrande reizigers. Door de sneeuwval werden tientallen vluchten geannuleerd en ontstond veel vertraging.

Op de provinciale weg die van de A2 naar Wilnis leidt, verloor een automobilist vrijdagmiddag de macht over het stuur. Zijn wagen gleed ondersteboven op het ijs van de sloot van de Breukelerwaard. De auto veroorzaakte een gat in het ijs, maar zakte er niet helemaal doorheen. De bestuurder kon, met behulp van een toegesnelde voorbijganger, binnen een minuut uit de zinkende auto klauteren en de kade bereiken. Hij wist zelfs zijn laptop uit het voertuig te redden. Door de chaos op de wegen duurde het even voordat de hulpdiensten ter plaatse waren om hem te verzorgen en zijn auto uit het wak te takelen.

Winterweer: pagina 6-7