Nederlanders massaal het ijs op

Overal in Nederland, zoals hier op de Leersumse Plassen bij Utrecht, wordt vandaag massaal geschaatst. Foto NRC / David Haakman

Veel Nederlanders hebben het vrije weekeinde aangegrepen om de schaatsen onder te binden. Op ijsbanen, sloten en plassen wordt massaal geschaatst. De KNSB waarschuwt nog wel voor schaatsen op open water.

Doordat windwakken pas in de afgelopen dagen dichtvroren, is dat ijs nog niet betrouwbaar genoeg. Volgens een woordvoerder is dat nu extra gevaarlijk omdat de zwakke plekken niet meer te zien zijn door de sneeuw. Ook ijsclubs hebben daar last van, al zijn er toch veel ijsbanen open.

‘Kwaliteit ijs nagenoeg perfect’

Volgens de KNSB is de kwaliteit van het ijs nagenoeg perfect. “Op veel plekken ligt onder de sneeuw een mooie ijsvloer met goed hard ijs”, aldus de woordvoerder tegen persbureau Novum. Op Twitter wordt ook massaal geschreven over de eerste schaatsdag van het jaar:

Twitter avatar sharonkorblet Sharon Korblet Straks gezellig schaatsen met mijn lieve vriendinnetjes! #leuk
Twitter avatar NicoleMeij Nicole Meij Schaatsen op de vijver. Iedereen plezier http://t.co/QZK8NiFg
Twitter avatar michellee___x Michelle Even schaatsen,, er bestaat niets beters als een schaatsbaan naast je huis

Eerste toertocht in Friese Eernewoude

In het Friese Eernewoude wordt vandaag de eerste schaatstoertocht op natuurijs van deze winter verreden. Het ijs in de Jan Durkspolder is goedgekeurd. Ruim vierduizend schaatsers doen mee. De KNSB verwacht later deze week meer toertochten.

    • Pim van den Dool