Dodental rellen Egypte stijgt naar twaalf - roep om eerdere verkiezingen

Egyptische veiligheidsdiensten schermden vandaag overheidsgebouwen af en vuurden traangas af op demonstranten. Foto Screenshot Reuters

Het aantal slachtoffers van de recente rellen in Egypte is opgelopen tot twaalf. Ook vandaag was het opnieuw onrustig in Kairo, waar de politie met traangas op demonstranten schoot.

De rellen van de afgelopen dagen volgden op de ramp in het voetbalstadion van Port Said halverwege vorige week. Daar kwamen bij supportersrellen 74 mensen om. Veel Egyptenaren denken dat de politie en veiligheidsdiensten die dag bewust niet ingrepen.

Het leidde de afgelopen drie dagen tot een nieuwe reeks van protesten tegen de macht van de veiligheidsdiensten. Die proberen op hun beurt de protesten met harde hand neer te slaan.

Verslag van de rellen van vandaag in Kairo:

Ook 2.500 gewonden bij de rellen van de afgelopen drie dagen

De rellen van vandaag braken uit toen demonstranten richting het ministerie van Binnenlandse Zaken liepen. Sommigen gooiden met stenen, anderen riepen het leger om afstand van de macht te doen en om de executie van Egypte’s militaire machthebber Tantawi. Ook zongen de demonstranten:

“Als je van Egypte houdt, keer dan terug naar het [Tahrir] plein. Politietroepen hadden verschillende straten afgezet met blokkades en prikkeldraad.

Gisteren opende veiligheidstroepen in Suez het vuur op enkele duizenden demonstraten bij een politiebureau. Zeven mensen kwamen daarbij om, allen in de leeftijd tussen achttien en 21 jaar.

Vanochtend werd bevestigd dat er vrijdag bij demonstraties in Kairo ook vijf dodelijke slachtoffers waren gevallen. Sinds het begin van de recente rellen, drie dagen geleden, zouden er ongeveer 2.500 gewonden zijn gevallen.

Roep om presidentiële verkiezingen van juni te vervroegen naar april

Ondertussen roepen steeds meer publieke figuren in Egypte op tot een vervroeging van de presidentiële verkiezingen, die gepland staan voor juni.

Onder anderen beoogd presidentskandidaat Amr Houssa, voormalig voorzitter van de Arabische Liga, riep het leger op de macht voor het einde van april over te dragen aan een democratisch gekozen president.

Hij zei vandaag op een persconferentie dat de huidige onrusten een bedreiging vormen voor de stabiliteit van het hele land.

    • Niels Posthumus