DNB: banken hebben te veel hypotheken

De Nederlandsche Bank maakt zich zorgen over het aantal woninghypotheken bij Nederlandse banken. Daardoor zijn banken te afhankelijk van financiering op de financiële markten, want slechts eenvijfde van het kapitaal komt van spaarders.

Dat zegt Jan Sijbrand, directeur bankentoezicht bij DNB, in een interview met deze krant. „Banken moeten wel ergens het geld vandaan halen om die hypotheken te financieren. Nu de kapitaalmarkt op haar gat ligt, is dat een probleem.”

Sijbrand bevestigt dat experts van De Nederlandsche Bank zijn ingeschakeld bij de redding van woningbouwcorporatie Vestia. Deze week werd bekend dat Vestia met een gat van mogelijk 2 miljard euro zit als gevolg van verkeerde beleggingen in derivaten, exotische financiële producten. Wat er is gebeurd, is onduidelijk. Dat bestudeert DNB nu. Sijbrand: „Wij leveren technische expertise. Wij houden geen toezicht op corporaties en dus ook niet op Vestia.”

Sijbrand is derivatenexpert. Hij handelde voor Shell in oliederivaten. „In mijn Shell-tijd verkochten we derivaten aan partijen waar een fysieke noodzaak voor was. Meestal ging het om klanten die olieprijsschommelingen wilden afdekken. Als het derivaat aansluit op het risico dat je wil afdekken, zit het wel snor. Maar als een bedrijf in derivaten stapt om er zelfstandig winst mee te maken, daar kan ik niets positiefs over zeggen. Je moet het niet als bedrijf gaan zien. Maar ik ben niet bekend met de casus-Vestia.”

Sijbrand trad vorig jaar aan als de hoogste toezichthouder op Nederlandse banken bij DNB.

    • Melle Garschagen
    • Jeroen Wester