Controverse VS rond abortus

Voorvechters van seksuele voorlichting en abortus hebben vrijdag in Amerika een overwinning behaald. Na een korte maar hevige controverse beloofde een grote borstkankerstichting geld te blijven doneren aan Planned Parenthood, de belangrijkste aanbieder van abortussen in de Verenigde Staten. Drie dagen daarvoor had de Susan G. Komen-stichting de donaties gestaakt onder politieke druk.

‘Komen’ gaf Planned Parenthood, een netwerk van klinieken voor seksuele voorlichting en vrouwengezondheid, geld voor gratis borstkankeronderzoek voor arme vrouwen. Maar de stichting stopte de donaties na aantijgingen van een conservatief Congreslid dat Planned Parenthood overheidsgeld had gebruikt voor abortussen, wat verboden is .

Het besluit van ‘Komen’, bedenker van de pink ribbon voor de strijd tegen borstkanker, zorgde voor kritiek van progressieve Amerikanen. Ze vonden dat Komen had toegegeven aan de druk van conservatieve politici, die al jaren campagne voeren tegen Planned Parenthood.

Ook al hervat Komen de donaties aan Planned Parenthood, de controverse heeft de borstkankerstichting veel schade berokkend. Komen, opgezet en geleid door een oud-ambassadeur die haar zus verloor aan de ziekte, heeft zich altijd verre willen houden van politiek. Dat is mislukt.

Progressieve Congresleden feliciteerden Komen gisteren met het besluit, maar veel Republikeinen waren teleurgesteld dat er weer geld gaat naar Planned Parenthood. „Komen is gezwicht voor de pro-abortus beweging en hun vrienden in de media”, zei een Republikeinse Senator.