Controle op lot Marokkanen

De gemeente Amsterdam wil leerplichtambtenaren inzetten om na te gaan of Marokkaanse vrouwen en kinderen in het land van herkomst zijn achtergelaten door hun man of vader. Dat schrijft het stadsbestuur naar aanleiding van raadsvragen van GroenLinks.

Jaarlijks worden ongeveer tachtig vrouwen en ruim honderd kinderen gedwongen achtergelaten in Marokko, blijkt uit cijfers van onder meer Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland. De mannen pakken tijdens een vakantie in Marokko paspoorten en/of verblijfspapieren van hun gezin af en keren alleen terug naar Nederland. De mannen kunnen hier hun gezin zonder instemming uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie.

Bij een vermoeden van gedwongen achterlating moet Bureau Leerplicht de politie of jeugdzorg in Amsterdam inschakelen, aldus wethouder Asscher (onderwijs, PvdA).