Charmante kameleon

Rudolf Bekink ( 61) wordt de nieuwe ambassadeur voor Nederland in Washington. Eerder zat hij in Peking. ‘Een vakman, op en top diplomaat.’

Van Drenthe naar China is een behoorlijke schaalvergroting, zei Rudolf Bekink (61) toen bekend werd dat hij de nieuwe ambassadeur voor Nederland in Peking zou worden. Inmiddels wordt de in Drenthe geboren diplomaat rijp genoeg geacht voor de hoogste diplomatieke post in het buitenland. Vrijdag ging de ministerraad op voorspraak van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) akkoord met zijn benoeming tot ambassadeur in Washington.

Geen sinoloog en toch ging hij naar Peking, geen Amerikadeskundige en toch wordt hij de belangrijkste man in Washington: Bekink is bovenal een vakman, op en top diplomaat, zeggen mensen die hem kennen. Hij beschikt over de kwaliteit zich aan te passen. „Je moet iets van een kameleon hebben om met plezier in een ander land te werken. Natuurlijk moet je vooral jezelf blijven, maar je past je telkens ietsje aan”, zei hij in een interview met de Volkskrant.

Bijzonder is zijn benoeming wel, juist omdat Bekink geen uitgesproken favoriet voor de functie was. Waarom is hij het dan toch geworden? Bekink is „charmant” en „goed in menselijke verhoudingen”, zegt oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Zijn benoeming heeft ongetwijfeld ook te maken met zijn ruime ervaring. Bekink was eerder ambassadeur in Stockholm en Brussel. Hij heeft bovendien goede contacten met de koninklijke familie. Zo was hij nauw betrokken bij het staatsbezoek van koningin Beatrix aan België in 2006. Van 1997 tot 2000 was hij chef Protocol bij het koninklijk huis en begeleidde hij verschillende ‘inkomende’ staatsbezoeken. En in China ontving Bekink kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima tijdens de Olympische Spelen van 2008; een politiek niet ongevoelig bezoek vanwege de mensenrechtensituatie in China.

Hoewel diplomaten – en dat geldt zeker voor Bekink – niet uitgesproken zijn in hun partijpolitieke voorkeur, is zijn verwantschap met de VVD een prettige bijkomstigheid voor minister Rosenthal.

    • Huib Modderkolk