Bodymilk voor luie koeien

Wie last heeft van hooikoorts of van een aarbeienallergie weet dat de natuur niet louter goedheid schenkt. Maar in de cosmeticawereld is Moeder Natuur op dit moment heilig verklaard. Steeds meer merken dwepen met ‘natuurlijke ingrediënten’.

Zoals de pas verschenen ‘Mega Mushroom’-verzorgingslijn van Dr. Andrew Weil for Origins (Origins is het merk van de kleindochter van Estée Lauder). De ingrediëntenlijst van zijn producten leest als een veganistisch recept met „een eigen mengsel van olmenoesterzwam, reishi paddenstoelen, gember, kurkuma en basilicum”.

Voor de gevaren van de natuur sluit de dokter – net als veel andere groene merken – de ogen. Zo gebruikt ook hij extracten van lavendel en citrus; stoffen die volgens De Ingrediëntenpolitie juist vaak huidirritatie veroorzaken.

Erger nog is het feit dat die groene merken zo serieus doen, zo oprecht begaan met de aarde, terwijl ze alleen maar spullen willen verkopen. Maar er is een zelfverklaard organisch merk (dat overigens ook citrus- en lavendelextracten gebruikt) dat wel in staat is vrolijk te zijn. Het heet Cowshed (koeienstal), is in sommige spa’s te vinden en brengt een ode aan de koeienwereld. De producten heten Horny Cow Seductive Bath & Shower Gel of Cowlick Gentle Shampoo. Wie een weekeinde voor de kachel wil doorbrengen, maar geen uitgedroogde huid wil, kiest voor de Lazy Cow Soothing Bodymilk.

Cowshed, Lazy Cow Soothing Body Lotion, in spa’s en via cowshed.nl, 300 ml, 19 euro

    • Monique Snoeijen