Als PSG gaat draaien, verovert het Europa

DAVID: Weet je, ik heb me altijd afgevraagd waarom je in Parijs bent gaan wonen – een stad zonder echte voetbalclub. Nu begrijp ik het eindelijk.

SIMON: Waarom dan?

DAVID: Je bent helderziend.

SIMON: Natuurlijk.

DAVID: Je zag de Qatarezen jaren geleden al aankomen. Je wist dat ze ooit Paris St.Germain zouden overnemen, het vol oliegeld gingen pompen, Maxwell, Alex en Thiago Motta zouden kopen…

SIMON: Nee, ik kwam naar Parijs voor de pains au chocolat.

DAVID: Niet voor het voetbal?

SIMON: Nee. Ik wilde hier aan het voetbal ontsnappen. In Londen hadden mensen het constant over voetbal. Zo saai. Oké, toen ik hier aankwam – deze week tien jaar geleden, overigens – ben ik een aantal keer naar PSG gaan kijken. Maar daarna niet meer.

DAVID: Waarom niet?

SIMON: Laat ik het zo zeggen: deze club was zo slecht geleid, dat het Ronaldinho vroeger als kopsterke Engelse spits liet spelen.

DAVID: Nooit als nummer tien?

SIMON: Of hij zat op de bank.

DAVID: Maar wel een mooie sfeer in het Parc des Princes, lijkt me.

SIMON: Nou, op de Boulogne-tribune scholden blanke skins hun eigen zwarte spelers uit. Op de Auteuil-tribune scholden bruine en zwarte fans de Boulognefans uit.

DAVID: Maar ze werkten toch zeker wel samen om bezoekende fans in elkaar te slaan?

SIMON: In Frankrijk zijn er amper bezoekende fans. Monaco kwam hier vroeger met acht supporters, stuk voor stuk belastingvluchtelingen. Nee, de Boulogne- en Auteuilfans sloegen elkaar in elkaar.

DAVID: En aan de lange zijdes van het stadion zaten de normale Parijzenaars?

SIMON: Nee, aan de lange zijdes zaten rijke mensen als Nicolas Sarkozy zesgangenmaaltijden te eten.

DAVID: Waar zaten de normale Parijzenaren?

SIMON: In restaurants. Kijk, Parijs is geen volks voetbalbastion als Marseille of St. Etienne. In Parijs kun je wekenlang in een café zitten – ik heb het zelf geprobeerd – zonder ooit een gesprek over voetbal te horen.

DAVID: Waarom hebben de Qatarezen dan PSG gekocht?

SIMON: De Qatarezen zijn slim. Ze zagen dat Parijs het grootste gat op de voetbalkaart is: een stad met elf miljoen inwoners en slechts één behoorlijke voetbalclub. Parijs heeft rijke mensen – of rijk totdat de euro verdwijnt – en talloze sponsors. Ik bedoel, wij niezen hier op Manchester of Amsterdam. Zodra PSG gaat draaien, verovert het Europa.

DAVID: Vinden de Qatarezen het niet vervelend met Fransen te moeten werken?

SIMON: Qatarezen houden van Fransen. Weet je waarom Michel Platini op Qatar stemde als gastland van het WK 2022?

DAVID: Omdat hij een horloge kreeg?

SIMON: Nee, Sarkozy nodigde Platini uit voor een lunch. Hij zei: Luister Michel, Qatarezen kopen Franse wapens, ze houden onze leukste winkels draaiende. Die mensen verdienen een WK.

DAVID: En Platini dacht: een WK in vijftig graden hitte, uitstekend.

SIMON: Precies, dan zien we meteen wie de echte mannen zijn.

DAVID: Ik moet nu aan Gullit en Cruijff denken, hoe lief ze Zürich binnenfietsten om het Nederlandse WK-bod te promoten.

SIMON: Wat heeft Sepp Blatter gelachen. Dat de Nederlanders en Belgen dachten dat de FIFA op een ‘groen’ WK zou stemmen, was meer dan naïef. Het toonde een volledig gebrek aan realiteitszin.

DAVID: De Qatarezen regeren de wereld.

SIMON: Nou, bijna. Hun tv-zender, Al Jazeera, hielp de Arabische Lente op gang. Nu koopt het overal voetbalrechten op, inclusief van de Franse competitie. Qatarese wapens en geld droegen zelfs bij aan de Libische revolutie.

DAVID: Gaddafi moest weg omdat hij Juventus steunde.

SIMON: En de Qatarezen sponsoren ook nog Barcelona.

DAVID: Misschien willen ze wel een Nederlandse club kopen, gewoon voor de gein. Waarom niet Ajax?

SIMON: En dan laten ze Ajaxfans met Palestijnse vlaggen zwaaien in plaats van met Israëlische.

DAVID: Dan hebben de Qatarezen ook meteen het Ajax-Feyenoord-conflict opgelost.

    • David Winner
    • Simon Kuper En