achter het stuur

‘Ik haal links en rechts wel eens door elkaar’

Nederland Almere 31-08-11 LeasePlan Berno Kleinherenbrink directievoorzitter van LeasePlan Nederland N.V Foto: Marco Hofste Marco Hofste

Berno Kleinherenbrink (1962), directievoorzitter LeasePlan

Wat was uw eerste auto?

„Een Volkswagen Kever 1302 uit 1972. Hij verbruikte elke 100 kilometer een liter motorolie. Op een gegeven moment kwam ik op een aantal plekken een vreemde lasnaad tegen, bleek dat het een samengestelde auto was. De voorkant van de ene Kever was aan de achterkant van een andere gelast. Hij is later gestolen en teruggevonden in een kanaal.”

En de droomauto van uw jeugd?

„Boven m’n bed hing een poster van de originele De Tomaso Mangusta. Prachtige auto. Las er onlangs toevallig een minder fraai stukje over. De wegligging ervan was zo belabberd, dat vrijwel alle 400 gemaakte exemplaren gecrasht zijn.”

Wat rijdt u nu?

„Ik probeer met veel plezier de nieuwe leasemodellen uit. Rij nu een paar weken in een Opel Ampera, een elektrische auto met een actieradius-verlenger. We hebben er tweehonderd gekocht.”

In hoeveel keer afrijden heeft u uw rijbewijs gehaald?

„In twee keer. Ik haal links en rechts wel eens door elkaar. Nadat ik twee keer rechtsaf sloeg, bij de opdracht ‘hier links’, vond de examinator het welletjes.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Dat hebben we bij LeasePlan ooit onderzocht. Vrouwen hebben vaker schade dan mannen. En ook nog gemiddeld een hoger bedrag. Ze rijden vooral vaker zogenaamde ‘eenzijdige, niet verhaalbare schades’, zoals parkeerdeuken. Sorry dames.”

Wat is het stomste wat u ooit met een auto heeft gedaan?

„Door blijven rijden nadat het lampje van de oliedruk op rood ging. Ik heb toen geleerd dat dat tot onherstelbare motorschade leidt.”

Te hard rijden of toch maar te laat komen?

„Ik heb een enorme pesthekel aan te laat komen, dus vul maar in.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„…onmiddellijk kilometerbeprijzing invoeren. Betalen naar hoeveelheid, tijd en plaats is de meest eerlijke manier van betalen voor automobiliteit. En het is heel effectief tegen files.”

    • Guus Peters