48 uur staking bij Reuters

Journalisten bij persbureau Thomson Reuters gaan volgende week 48 uur staken. Aanleiding is een loonbod dat de journalisten te laag vinden.

Het is de eerste keer in 25 jaar dat Britse journalisten bij het persbureau een dergelijke actie aankondigen, aldus The Guardian. Een peiling onder leden toonde een grote actiebereidheid: 83 procent wil staken.

De Britse vakbond National Union of Journalists (NUJ) wil de staking laten samenvallen met de presentatie van de jaarcijfers van Thomson Reuters. De werkgevers bieden 1,75 procent loonstijging, ver onder het inflatiecijfer. Dit bod volgt op jarenlange loonsverlagingen. De actie, waartoe 150 journalisten door de NUJ zijn opgeroepen, vindt plaats op 9 en 10 februari. Stephan Adler, hoofdredacteur van Reuters News, zegt gedurende deze periode maatregelen te nemen waardoor „klanten kunnen blijven rekenen op de kwaliteitsjournalistiek van Reuters.” (NRC)