Geflitste minister verlaat kabinet

De afgetreden Chris Huhne was een stem voor centrum-links in de regering-Cameron. Hij wordt beschuldigd van misleiding van justitie.

Chris Huhne. Foto AFP

Het vertrek van Chris Huhne (57) als minister voor Energie en Milieu is een klap voor de Britse Liberaal-Democraten. Maar Huhne kon niet anders, na het besluit van het Openbaar Ministerie vrijdag om hem te vervolgen wegens misleiding van justitie. Op het vergrijp staat een maximaal een levenslange gevangenisstraf.

De affaire dateert van vorig jaar zomer toen, na een bittere scheiding, Huhne’s ex-vrouw Vicky Price in The Sunday Times hardnekkige geruchten bevestigde over een snelheidsovertreding van Huhne. Hij zou in 2003 zijn geflitst toen hij te hard reed, en zou ‘iemand anders’ daarvoor hebben laten opdraaien om te voorkomen dat hij zijn rijbewijs kwijtraakte. De ‘iemand anders’ is zij mogelijk zelf.

Huhne, die de beschuldiging ontkent, is een populair politicus. Hij begon zijn politieke carrière in 1999 als europarlementariër, na enkele jaren in de City te hebben gewerkt en als journalist in Brussel voor onder meer The Economist. In 2007 verloor hij nipt de strijd om het leiderschap van Nick Clegg. Hij was een van de onderhandelaars van het coalitieakkoord met de Conservatieven.

Maar hij was vooral een van de meest uitgesproken LibDems in het kabinet, en schuwde de confrontatie met Tory-collega’s niet. Hij sprak hen aan op hun agressieve campagne tegen de door de LibDems gewenste kieswethervorming, en over Camerons ‘veto’ tegen het euroverdrag. Hij bleef hameren op de van beperking van de CO2-uitstoot, ook in een tijd van bezuinigingen.

Hij vertegenwoordigde de centrum-linkse vleugel binnen de LibDems. Partijgenoten voorspelden dat als Clegg zich niet herkiesbaar stelt, Huhne nogmaals zou proberen de leider te worden. Clegg liet gisteren de mogelijkheid open voor een terugkeer van Huhne: hij hoopt dat Huhne „snel” zijn naam zal zuiveren om „snel terug te keren als belangrijke speler in deze regering”.

Het opstappen van Huhne betekent dat het kabinet wordt herschikt. Ed Davey, nu staatssecretaris voor Handel, volgt Huhne op.

    • Titia Ketelaar