Zoek de zombie

Elfstedenkoorts. Ik heb nooit leren schaatsen. Als kind moest ik mijn houtjes zelf onderbinden en daar had ik niet genoeg kracht voor. Met als gevolg dat ze na twee slagen op het ijs naast mijn schoenen hingen. Zielig hè. Een rotsport, maar een mooi evenement. Mannen met ijs in hun baard. Jan Sipkema en W.A. van Buren. Erben Wennemars die weer eens wat onhandigs doet en met een gezicht vol bloed verder schaatst.

Het deed me denken aan een brief die ik vele jaren geleden ontving van iemand die een interview van me had gelezen. Ook hij stond op het ijs. Natuurijs. Mooi, maar onberekenbaar: een scheur, een val, een klap op het hoofd. Zijn vrienden, zo schreef hij, keken geschrokken om. Maar toen ze zagen dat hij meteen weer overeind krabbelde en verder reed, vervolgden ze hun weg. Hij maakte de hele tocht af. Net als Erben, met het bloed om zijn kop.

En toen werd hij wakker. Hij kon zich vanaf de val niets meer herinneren. Hij was de hele tocht daarna bewusteloos geweest. Als een slaapwandelaar had hij verder geschaatst. Hij had zelfs geantwoord op vragen van zijn vrienden. Hij leek wakker, maar was het niet. Pas na de finish, in het café, was zijn bewustzijn teruggekeerd.

Zelf heb ik ooit iets vergelijkbaars meegemaakt. Maar dat was gewoon na heel veel drank. Toch ook daar het merkwaardige verschijnsel dat je vrienden denken dat je er bent, maar dat je zelf ‘uit’ staat. Het geeft te denken. Blijkbaar zie je aan de buitenkant het verschil niet tussen iemand met of zonder bewustzijn. Misschien is uw omgeving wel vergeven van de bewusteloos handelende zombies.

Eng? Hier een tip: onbewust valt iemand terug op zijn routines. Automatisch gedrag, zoals autorijden of boterhammen smeren, gaat prima zonder bewustzijn. Maar echt nieuwe dingen doen we toch meestal pas als het licht aan is in ons hoofd. Dus kent u iemand die steeds hetzelfde doet of zegt, wees dan alert. Grote kans dat het een zombie is.

Misschien geldt het omgekeerde ook. Wie voortdurend zichzelf herhaalt raakt vanzelf bewusteloos. Doe eens wat anders. Verras uzelf. Begin eenvoudig: trek als eerste niet de onderbroek aan, maar uw sokken. Neem een andere route naar het werk. Ga eens lunchen met de portier. En als sluitstuk: verander radicaal van mening. Als therapie tegen het zombiedom.

Zombiehoofdstad van Nederland is natuurlijk Den Haag. Wie is de opperzombie? Het dwangmatig likken aan de lippen. Het herhalen van steeds dezelfde mantra over allochtonen. Al jarenlang hetzelfde witte haar. Zou het? Geert, wakker worden jongen!

    • Victor Lamme