Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Waarom hebben we gele schoonmaakdoekjes?

Beeld iStockPhoto

„Ik zit met een vraag, en wel de volgende”, mailt Willem Brouwer uit Hapert. „Waarom zijn schoonmaakdoekjes altijd geel van kleur? Waarom niet een andere kleur?”

Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: schoonmaakdoekjes zijn er in allerlei kleuren. Er is zelfs sprake van een speciaal „op kleuren gebaseerd schoonmaaksysteem”, vertelt verkoper en adviseur Reint Tjoonk van schoonmaakbedrijf Van der Kolk in Nieuwegein.

Echt iedereen pakt elke keer het verkeerde doekje. Je leert er doorheen te kijken, zegt Tjoonk. „Anders heb je geen leven.”

Tjoonk is graag bereid dit systeem uit te leggen. Blauwe doekjes zijn bedoeld voor het schoonmaken van het interieur, rood voor sanitair en groen en geel hebben een ‘vrije rol’ in de schoonmaak. „Deze gedragscode hebben schoonmaakbedrijven onderling afgesproken”, vertelt Tjoonk. „De kleurcodering is ingevoerd om kruisbesmetting van bacteriën te voorkomen.”

Het beeld van een blauwe emmer met geel doekje waarmee vervolgens een complete kroeg wordt schoongemaakt doet hem pijn, zegt Tjoonk. „Ik was laatst op een school voor schoonmaakadvies. Voordat de koffie op tafel kwam, werd de tafel schoongeveegd. Met hetzelfde rode doekje als waarmee net het sanitair was gepoetst. Dat geloof je toch niet?”

Echt iedereen pakt elke keer het verkeerde doekje. Je leert er doorheen te kijken, zegt Tjoonk. „Anders heb je geen leven.”

Waarom kiezen we eigenlijk vooral voor het gele doekje? Een woordvoerder van Sorbo ziet een verband tussen geel en schoon. „In de jaren 60 en 70 zijn bedrijven hiermee begonnen. Sindsdien afficheren we citrus met schoonmaak.”

En, legt Tjoonk uit, het zal vast wel weer niemand opvallen, maar de kleur van een doekje correspondeert met de bijbehorende schoonmaakmiddelen. „Instructies van schoonmaakartikelen op de fles worden standaard niet gelezen. Dat doe jij vast ook nooit.”

En dus zitten schoonmaakartikelen voor de keuken vaak in een gele fles, en is het geen toeval dat Glassex (interieur) in een blauwe fles verkocht wordt. Tjoonk: „Gelukkig hebben we een systeem om op terug te vallen.”