Waarom er altijd pelikanen ontsnappen uit Artis

Het was weer raak. Alweer vloog er vandaag een pelecanus onocrotalus uit dierentuin Artis door de Amsterdamse binnenstad en dat levert altijd fascinerende beelden op. Zo zijn medewerkers van de dierentuin vanochtend in de weer geweest met een vangnet - in eerste instantie met weinig succes - om de enorme vogel te vangen.

De Amsterdamse dierentuin heeft geen precieze cijfers over het aantal ontsnapte pelikanen, maar hoewel het volgens de woordvoerder wel de “eerste van dit jaar is” is het zeker niet de eerste keer dat dit gebeurt. In 2006 ontsnapte Snelle Pelle, in 2008 was het raak en in 2010 was Amsterdam even in de ban van Pien de Pelikaan.

De pelikanen kunnen iedere keer ontsnappen doordat de dierentuin soms net iets te laat is met kortwieken, aldus woordvoerder Lilly Wanjon:

Over de pelikanenvijver is geen net gespannen, dus in principe kunnen de de pelikanen gewoon rondvliegen. We kortwieken ze echter zodat ze niet al te ver kunnen komen. Met kortwieken is het echter net als met nagels knippen, je moet het blijven doen. Het moment van kortwieken luistert heel nauw en we waren dus bij deze pelikaan net iets te laat, hoewel het voor deze week wel in de planning stond.

Soms worden de pelikanen na lange omzwervingen weer gevangen, maar het gaat niet altijd goed. Vorige jaar verkeerde een pelikaan in lichte shock nadat hij tegen een tramleiding vloog. Met een andere Artis-pelikaan liep het nog slechter af. Die werd in Duitsland in tweeën gesplitst door een wiek van een windmolen.

Dat lot blijft de naamloze pelikaan die gisteren ontsnapte bespaard. Ook zijn de zorgen van Artis over de kou, waardoor het moeilijker is voedsel te vinden, niet meer nodig. De pelikaan is inmiddels namelijk wel gevangen, meldt Artis zojuist. Wang:

“Hij is weer binnen. Hij zat hier in de buurt weer op het ijs en was behoorlijk verzwakt. Onze verzorgers hadden er nu eigenlijk geen moeite mee om hem te pakken.”

En de Amsterdamse zender AT5 heeft beelden van de reddingsoperatie.

    • Lex Boon