VS willen al een jaar eerder weg uit Kabul

De situatie in Afghanistan is de laatste tijd echter niet verbeterd.

Kabul. De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta zei het woensdag tijdens een NAVO-bijeenkomst onomwonden: de Amerikaanse troepen willen zich een jaar eerder terugtrekken uit het inmiddels tien jaar durende conflict in Afghanistan. Niet in 2014, zoals eerder was gezegd, maar al in 2013 zullen veel militairen naar huis gaan. Daarna zullen ze zich vooral richten op het opleiden van Afghaanse troepen en het adviseren van de regering van president Hamid Karzai.

Is Afghanistan dus klaar om op eigen benen te staan? Dat is de vraag. Allereerst is onduidelijk in hoeverre de Afghaanse troepen al binnen twee jaar zonder de Amerikanen kunnen. Terwijl Panetta zich volledig wil richten op het trainen van de Afghaanse veiligheidsdiensten, liet zijn eigen ministerie in Washington weten dat de trainers van de internationale veiligheidsmacht ISAF steeds vaker slachtoffer zijn van aanslagen door hun pupillen. Niet voor niets sprak een eerder uitgelekt NAVO-rapport over deze pijnlijke kwestie van een groot wantrouwen tussen de Afghaanse soldaten en hun Amerikaanse trainers. Ook gisteren kwam er zo weer een ISAF-militair om het leven.

Deze week lekte bovendien een nieuw NAVO-rapport uit dat stelt dat steeds meer Afghaanse veiligheidstroepen samenwerken met de Talibaan. Het rapport bevat interviews met 4.000 Talibaan en Al-Qaeda-gevangenen. De Afghaanse troepen zouden niet alleen deals sluiten met de Talibaan om een gebied onder controle te krijgen, maar ook hun wapens aan hen verkopen.

Ook laten deze gevangen strijders weten dat ze staan te popelen om Afghanistan over te nemen. Of dit beeld wordt gedeeld door andere strijders die de laatste jaren harde klappen hebben gekregen van de Amerikanen en hun bondgenoten, is onzeker. NRC