VN: hongersnood Somalië voorbij - situatie nog steeds zorgelijk

Kinderen staan in de rij bij het uitdelen van voedsel in het Hodan District in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Foto AFP / Mohamed Abdiwahab

Volgens de Verenigde Naties zijn de omstandigheden in Somalië zijn zodanig verbeterd dat er geen sprake meer is van hongersnood. Dat meldt de VN in een rapport dat vandaag verschijnt. De VN waarschuwt wel dat de situatie zorgelijk blijft.

De hongersnood is nu terug geschaald tot ‘humanitaire ramp’. Volgens de directeur van de Voedsel- en Landbouworganisatie, José Graziano da Silva, heeft de regen in combinatie met een goede oogst en de noodhulp van de afgelopen maanden gezorgd voor verbeteringen. Maar hij waarschuwt dat er nog wel behoefte aan noodhulp is om te zorgen dat de regio niet terugvalt:

“De crisis is nog niet voorbij. Die kan alleen worden opgelost met behulp van regen en voortdurende lange termijnplannen die de weerbaarheid van de bevolking vergroten en noodhulp met ontwikkeling verbinden. We kunnen de droogte niet voorkomen, maar we kunnen wel maatregelen nemen om te zorgen dat er geen hongersnood meer uitbreekt. We hebben drie maanden voordat het volgende regenseizoen zich aandient.”

Droogte blijft een probleem in Somalië

De terugkerende droogte blijft een probleem in de Hoorn van Afrika. Volgens de VN zijn er nog altijd 2,3 miljoen mensen in Somalië die noodhulp nodig hebben. Vorig jaar kondigde de VN in juli de hongersnood af nadat er al maanden geen regen was gevallen. Honderden Somaliërs sloegen toen op de vlucht naar kampen in Kenia, Ethiopië en Mogadishu op zoek naar voedsel. Het was de ergste crisis in Somalië sinds 1992, toen honderduizenden Somaliërs omkwamen van de honger.

Hulporganisaties tegengewerkt in bestrijden hongersnood

Het is niet altijd even makkelijk voor hulporganisaties in Somalië om de noodhulp goed uit te voeren. Zo werkte de terreurgroep Al-Shabaab de hulporganisaties de afgelopen maanden vaak tegen en eiste ook een deel van de noodhulp op. Het Rode Kruis stopte hierom in januari de voedselhulp. Ook verwijt de terreurgroep al langer groepen die van buiten komen dat ze spioneren in Somalië.

    • Judith Laanen