Uitgever e-books moet muziekindustrie bekijken

Uitgever e-books moet muziekindustrie bekijken

Het probleem met e-books is hoe je er geld mee kan verdienen (NRC Handelsblad, 31 januari). E-bookuitgevers maken dezelfde fouten als de muziekindustrie en komen in een strijd tegen illegale kopieën.

Je koopt een e-reader en boeken in de vorm van een bestand. Dat werkt eenvoudig bij één winkel, gekoppeld aan de reader. Een e-book elders kopen kan, maar vergt veel uitzoeken en de installatie van extra software.

De consument wordt zo gedwongen veel moeite te doen voor een ander boek. Erger wordt het als je een e-book bij Amazon wilt kopen. Dat heeft een andere bestandsvorm. Bereidwillige hackers hebben echter software gemaakt waarmee je ook een Amazon e-book op je Nederlandse e-reader kunt zetten.

De e-books zijn nu eenvoudig van de kopieerbescherming te ontdoen en illegaal te distribueren. Iedere eigenaar van een e-reader vindt illegale bestanden en software die toegang geven tot alle boeken ter wereld.

E-book uitgevers zouden er goed aan doen te bestuderen hoe het de muziekindustrie is vergaan. Als illegaal downloaden niet alleen gratis is maar ook makkelijker en met een groter aanbod, is het inderdaad moeilijk geld verdienen.

Prof. dr. ir. Erik Huizer

Internet Toepassingen, Universiteit Utrecht