Uitgelicht

Film

I, Robot (Alex Proyas, 2004, VS). Agent Will Smith jaagt op zelfdenkende en zelfs criminele robots in actiefilm naar een boek van Isaac Asimov, waarvan de belangrijkste momenten hier niet helemaal gelukt uit de computer zijn gekomen.RTL5, 20.30-22.40u.

This Boy’s Life (Michael Caton-Jones, 1993, VS). Niet geheel vlekkeloze, maar uiterst sympathieke verfilming van Tobias Wolffs autobiografische jeugdherinneringen. Toby strandt met zijn moeder in het kleinsteeds Amerika uit het Eisenhowertijdperk, waar hij een bittere machtsstrijd levert met zijn stiefvader. Met een ontroerende Ellen Barkin, een verzuurde Robert De Niro en een gelaten Leonardo DiCaprio. RTL 8, 20.30-22.45u.

Equilibrium (Kurt Wimmer, 2002, VS). Futuristische actiefilm speelt in een rijk waarin gevoelens verboden zijn omdat die de Derde Wereldoorlog hebben veroorzaakt. RTL5, 22.40-00.45u.

Little Voice (Mark Herman, 1998, Eng). Filmversie van het speciaal voor hoofdrolspeelster Jane Horrocks geschreven toneelstuk The Rise and Fall of Little Voice (1992) lijkt een luidruchtige karikatuur van een Mike Leigh-film over een lelijk Noord-Engels eendje dat de grootste successen van Judy Garland en Shirley Bassey kan imiteren. Ze geeft toe aan de wens van haar materialistische moeder Brenda Blethyn en derderangs impresario Michael Caine om voor publiek op te treden. Met fatale gevolgen.Eén, 23.30-01.05u.

Eden (Michael Hofmann, 2006, D). Heerlijke eetfilm won in 2006 de publieksprijs op het filmfestival van Rotterdam. Chocoladetaart en andere gerechten van even timide als corpulente kok Josef Ostendorf hebben heilzame uitwerking op sombere en somber getrouwde serveerster Charlotte Roche.Ned.2, 23.55-01.30u.

Youth without youth (Francis Ford Coppola, 2007, VS/Roe/F/I/D). Romantisch paranormaal epos dat de hele menselijke existentie wil verklaren. Tim Roth is een bejaarde Roemeense professor die door een blikseminslag jonger wordt en tevens een genie met een soort ingebouwde dubbelganger. Na gedoe met nazi’s vindt hij zijn grote liefde in Veronica (Alexandria Maria Lara) in wie ook al vroegere incarnaties huizen. De film stort halverwege in onder zijn intellectuele ambitie, chaotische script en potsierlijke clichés.BBC 2, 00.50-02.50u.

Informatief

This world: Egypt – children of the revolution. Reportage waarvoor drie verschillende jonge Egyptenaren een jaar lang zijn gevolgd. Alle drie hebben vorig jaar meegedaan aan de protesten op het Tahrirplein. Ahmed Hassan hoopt dat het nieuwe Egypte hem een baan zal opleveren. De met westerse waarden grootgebrachte Gigi Ibrahim hoopt op een open en liberaal land. En de in de cellen van Mubarak gemartelde Tahir Yasin werd lid van een ultraconservatieve partij in de hoop dat Egypte een orthodox-islamitische staat wordt.BBC 2, 20.00-21.00u.

Reporter international: Huurlingen. Reportage over de wereld van de nieuwe huurlingen. In Nederland zou een groeiend aantal bedrijven gewapende particuliere beveiligers aanbieden die militaire opdrachten uitvoeren. Bedrijfsleven en Nederlandse overheid zouden gebruik maken van deze firma’s. Ned.2, 21.25-22.00u.

The Cutty Sark. Sinds 1954 ligt de voormalige Britse theeklipper Cutty Sark als museumschip in een droogdok in Londen. Tijdens een restauratie in 2007 van het schip, dat in 1869 op een Schotse werf werd gebouwd, brak brand uit. In deze film een beeld van de herstelwerkzaamheden aan de klipper, die dit jaar weer open zou moeten gaan voor publiek. De naam van het schip werd destijds ontleend aan een figuur uit een gedicht van Robert Burns. BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Met het mes op tafel. Joost Prinsen, pianist Martin van Dijk en Mylou Frencken ontvangen in hun kroeg weer drie kandidaten voor een rondje van het spel waarbij niet alleen kennis van belang is, maar waarbij je ook slim moet kunnen spelen, rekenen en bluffen.Ned.2, 20.25-20.55u.

Jiskefet: Lest best. Herhaling van aflevering uit 2003 van de komische serie van Kees Prins, Herman Koch en Michiel Romeyn. Met Leny Breederveld als Ans, Beppy Melissen als verpleegster en Hans Teeuwen als een wat onconventionele Sinterklaas. Ned.3, 21.55-22.30u.

Radio

Andrew Makkinga met New Day Radio. In zijn zondagse programma op deze zender (van 12.02-14.00u) houdt Makkinga het bij soul en jazz, maar op vrijdagavond voegt hij daaraan elektronische soul, urban, hiphop en reggae toe.Radio 6, 23.02-01.00u.