Uitgaan in Jemen: oppassen voor mannen die in de lucht schieten

Vadim (48) houdt van vrouwen die wodka drinken en met wapens kunnen omgaan. Hij duikt onder de bar en legt een zwaar pistool en twee ouderwetse jachtgeweren op de toog. Op de achtergrond klinkt muziek uit de jaren 80. Achter de bar hangt een bord: ‘In God we trust. The others pay cash’. Vadim is eigenaar van de Russian Club, de enige nachtclub in Sana’a, Jemens hoofdstad.

Terwijl de acht maanden oude opstand het land heeft verlamd, bleef de Russian Club open. Op twee avonden na, toen aanhangers van president Saleh uit vreugde hun geweren in de lucht leegschoten. Dat was toen de president op de televisie verscheen na weken verpleging in Saoedi-Arabië aan ernstige verwondingen bij een aanslag op zijn paleis in juni. „Toen bleven we dicht, dansen onder de kogels is niks”, zegt Vadim.

Het publiek veranderde de afgelopen tijd. Waren het voorheen vooral westerse expats en taalstudenten die biertjes van omgerekend 6 euro kwamen drinken, de laatste tijd is het publiek exotischer. Deze donderdagavond – de zaterdag in Jemen – zijn er Filippijnse accountants, een Syrische verkoper van broodbakmachines, Turkse bouwvakkers en een Canadese helikopterpiloot.

Jemenieten mogen er officieel niet in. Vadim legt uit waarom. „Toen we net open waren, twaalf jaar geleden, liet ik ze binnen. Na een paar biertjes en bij het zien van al die ongesluierde vrouwen begonnen de Jemenieten uit vreugde hun geweren leeg te schieten. Dat ze dat buiten doen is een ding, maar binnen, dat kan ik echt niet hebben.”

Heel strikt is het deurbeleid deze avond niet, er zijn wel degelijk Jemenieten binnen. Een van hen is Abdollah Jahaf (26), zelfstandig ondernemer. Hij zit aan een van de donkere tafels, met uitzicht op de lege dansvloer waar een paal in het midden staat. „Ik wilde zien of het net was als in het buitenland, ik ben in Duitsland en Jordanië geweest. Hier is het ouderwetser.”

Hij denkt dat ze hem binnenlaten, omdat hij er Syrisch uitziet. „Ze vragen niks, misschien ook wel omdat het slappe tijden zijn en ze iedere klant kunnen gebruiken.”

Dat kan kloppen. Eigenaar Vadim klaagt steen en been, voor hem is de opstand een ramp. De meeste expats verlieten het land en Sana’a is ’s nachts vaak in het donker gehuld vanwege stroomtekorten. Veel mensen durven de straat niet op.

Fouad Mohammed (52) is manager bij een waterfabriek. Eigenlijk is hij filmmaker, maar „Jemen geeft me geen inspiratie”. Hij komt al jaren in de Russian Club, om te ontspannen. Voor hem is dat een glas gin.

Voor anderen zijn het de hoertjes. De meesten komen uit Somalië of Ethiopië. Zij vluchtten naar Jemen en belandden als hoer in de Russian Club. Ze hangen treurig aan de bar terwijl ‘It’s a beautiful life’ uit de luidsprekers schalt.

Verslaggever Jemen

    • Judith Spiegel