‘Twintig doden in Syrië’ - ‘VS optimistisch over opstellen VN-resolutie’

Caption: In this citizen journalism image provide by the Local Coordination Committees in Syria and released on Wednesday Feb. 2, 2012, a Syrian rebel stands next to a destroyed government forces tank as they replace on it Syrian revolution flags, in Homs, central Syria. Syrian forces have detained and tortured children as young as 13 as the government tries to crush an uprising that began nearly 11 months ago, Human Rights Watch said Friday as fresh clashes erupted between regime troops and rebels in the country's south. (AP Photo/Local Coordination Committees in Syria) EDITORIAL USE ONLY, NO SALES, THE ASSOCIATED PRESS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS HANDOUT PHOTO Een Syrische soldaat staat naast een uitgebrande tank in de stad Homs, 2 februari. Foto AP

Bij gewelddadige botsingen tussen Syrische militairen en opstandelingen zijn in hoofdstad Damascus en in andere zuidelijk gelegen dorpen zeker twintig mensen omgekomen, waaronder negen soldaten.

Dat laten Syrische activisten weten tegenover persbureau Reuters. Al elf maanden lang probeert het regime van president Bashar al-Assad de opstand in het land te onderdrukken. Daarbij zouden volgens de Verenigde Naties al meer dan vijfduizend mensen omgekomen zijn. Vandaag presenteerde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een rapport (pdf) waaruit blijkt dat de Syrische autoriteiten ook kinderen zou martelen.

Ook vandaag gingen weer duizenden Syriërs de straat op om te demonstreren tegen het regime in Damascus. Dit zouden beelden zijn uit Kafar Aaouaid:

Nu de gewelddadigheden in Syrië steeds chaotischer en onoverzichtelijker lijken te worden, de Arabische Liga sprak vorige maand al van een mogelijke burgeroorlog, proberen leden van de VN-Veiligheidsraad een nieuwe ontwerpresolutie te schrijven dat het regime in Damascus en het gebruik van geweld tegen burgers veroordeelt.

De enige landen die mogelijk een nieuwe resolutie kunnen torpederen zijn Rusland en China. Westerse en Arabische diplomaten wachten dan ook het oordeel af van Moskou om de vierde versie van het document in stemming te brengen. Bronnen binnen de Amerikaanse regering melden aan Reuters “voorzichtig optimistisch” te zijn dat zowel China als Rusland akkoord zullen gaan met de resolutie. Beide landen hebben nauwe banden met Syrië en hebben de afgelopen maanden terughoudend gereageerd op pogingen om Damascus onder druk te zetten.

    • Hans Klis