Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Twee rechters Chipsholzaak vervolgd wegens meineed

Justitie verdenkt Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch van een dubieuze rol bij de verkoop van grond rondom luchthaven Schiphol. Foto NRC / Rien Zilvold

Twee voormalige rechters uit Den Haag worden vervolgd wegens meineed. Justitie verdenkt Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch van een dubieuze rol in de zogeheten Chipsholzaak, de verkoop van grond rondom luchthaven Schiphol.

Voor zover bekend zijn in Nederland niet eerder rechters vervolgd wegens meineed. Procureur-generaal Herman Bolhaar, de baas van het Openbaar Ministerie, heeft minister Opstelten (Justitie, VVD) gisteren persoonlijk geïnformeerd over de uitzonderlijke beslissing.

De zaak volgt op een aangifte die directeur Jan Poot van projectontwikkelaar Chipshol in 2009 deed tegen Westenberg. In juridische procedures zouden Westenberg en Kalbfleisch de voormalige zakenpartner van Poot hebben willen bevoordelen bij de verkoop van grond. Met die partner, Harry van Andel, zou rechter Kalbfleisch goed bevriend zijn geweest. Poot was met Van Andel gebrouilleerd geraakt.

Een hooggeplaatste justitiële ambtenaar, die anoniem wil blijven, noemt de zaak “pijnlijk”, nu er toch al steeds meer kritiek is op de “vermeende wereldvreemdheid van de rechterlijke macht.” De verdachten zouden vandaag in Utrecht worden geïnformeerd over hun aanstaande berechting, aldus bronnen bij Justitie.

‘Voldoende materiaal voor strafzaak’

Na het horen van enige tientallen getuigen en ander onderzoek van de rijksrecherche meent justitie voldoende materiaal te hebben voor een strafzaak. De twee voormalige rechters waren niet echt bevriend, zo hebben ze bij eerdere getuigenverhoren in de Chipsholzaak verklaard. Kalbfleisch, tot vorig jaar de baas van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, zei in 2010 bij de Utrechtse rechtbank dat hij en Westenberg op een enkele uitzondering na niet bij elkaar over de vloer kwamen. “Verder gingen wij privé niet met elkaar om. We hadden ook zeg maar andere leefwerelden of netwerken”, aldus Kalbfleisch. Maar uit verhoren van collega’s en van partners van overleden rechters zou zijn gebleken dat Kalbfleisch en Westenberg met andere magistraten jarenlang een eetclubje hadden en elkaar regelmatig zagen. Vorig jaar verklaarde zijn ex-partner, een griffier van de Haagse rechtbank, dat zij van Kalblfeisch had begrepen dat hij bevriend rechter Westenberg gevraagd had om Van Andel te helpen.

Peter Poot: geweldig nieuws

De voormalige rechters in Den Haag worden berecht in het arrondissement Utrecht, om te voorkomen dat oude bekenden zich over hun zaak buigen. Kalbfleisch en Westenberg waren vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Peter Poot, zoon van Jan, noemt de vervolging “geweldig nieuws”. Poot:

“Ik wist er niets van. We hebben niets van justitie gehoord. Ik hoop nu dat de strafzaak ook voortvarend wordt aangepakt. Het is ook hoog tijd dat er wat gebeurt. Mijn vader is nu 87 jaar. We zijn al 17 jaar bezig. Het is een verzoeking voor hem om dit allemaal al zo lang mee te maken. Ik hoop nu hij nog mee zal maken dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt voor alles wat fout gegaan is en dat ze met ons de zaken gaan oplossen.’’

Een woordvoerder van Pieter Kalbfleisch laat weten dat zijn cliënt kennis heeft genomen van de beslissing van het Openbaar Ministerie en dat hij zich totaal niet herkent in de beschuldigingen. “Het is daarom goed dat de rechter zich nu over de zaak gaat buigen.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad of in de digitale editie meer over de vervolging van Westenberg en Kalbfleisch.