Twee doden bij rellen Egypte

Egyptian protesters stand on a cement block barrier separating the interior ministry from Tahrir Square, Cairo, Egypt Thursday, Feb. 2, 2012. Egyptian police fired tear gas Thursday at thousands of demonstrators outside the Interior Ministry protesting the security forces' failure to prevent a soccer riot that killed more than 70 people.(AP Photo/Khalil Hamra) Egyptische betogers staan op een blokkade die het ministerie van Binnenlandse Zaken scheidt van het Tahrir-plein in Kairo. Foto AP / Khalil Hamra

In de Egyptische havenstad Suez heeft de politie vannacht twee betogers doodgeschoten. Dat gebeurde tijdens nieuwe botsingen tussen demonstranten en veiligheidsdiensten.

De betogers beschuldigen de politie ervan dat zij de rellen die ontstonden na de voetbalwedstrijd in Port Said niet onder controle wisten te krijgen. De rellen kostten aan 74 mensen het leven.

In Kairo demonstreerden gisteren duizenden mensen voor de deur van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Betogers gooiden met stenen en de politie reageerde met traangas. Honderden mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.

Volgens onze correspondent Gert van Langendonck had een groep betogers zich tevergeefs tussen de oproerpolitie en voetbalsupporters gepositioneerd om te voorkomen dat het tot een gewelddadige confrontatie zou komen. Toen de politie traangas inzette vluchtten honderden demonstranten naar het Tahrir-plein.

De Egyptische justitie heeft woensdagavond onmiddellijk een onderzoek gelast naar de rellen in en rond een voetbalstadion in Port Said. De Moslimbroederschap zegt dat aanhangers van Mubarak verantwoordelijk zijn.

    • Marije Willems