Turnbond kiest definitief voor Epke Zonderland

Epke Zonderland en niet Jeffrey Wammes wordt door de turnbond KNGU voorgedragen voor de Olympische Spelen in Londen. Bij de vrouwen wordt Wyomi Masela in plaats van Céline van Gerner voorgedragen. Dat is gisteravond door interim-topsportmanager Ad Roskam besloten. Hij is geadviseerd door een commissie die bestond uit alle trainers van de turners, de consulent topsport en een jurylid.

Zonderland kreeg de voorkeur op basis van zijn prestatieprofiel op Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen, wereldbekerwedstrijden en het olympisch Testevent van een maand geleden in Londen. Van alle behaalde scores in de wedstrijden in de afgelopen twaalf maanden op de diverse toestellen heeft Zonderland volgens Roskam vaker hoogwaardige resultaten geboekt dan Wammes. De behaalde scores zijn hierbij gerelateerd aan de laatste wereldkampioenschappen, vorig jaar najaar in Tokio.

Gedurende de lopende olympische cyclus behaalde Zonderland viermaal een medaille op rek in de finale van een EK (2010 zilver, 2011 goud) of een WK (2009 en 2010 zilver). Wammes wist zijn finaleplaatsen op sprong niet om te zetten in eremetaal. Ook in het voordeel van Zonderland noemt interim-topsportmanager Roskam de hoge moeilijkheidsgraad van Zonderlands rekoefening ten opzichte van Wammes’ programma.

Met de aanwijzing komt een (voorlopig) einde aan de discussie of Zonderland dan wel Wammes recht had op de enige aanwijsplek. Wammes claimde dit recht, omdat hij een maand geleden bij het olympisch kwalificatietoernooi in Londen aan alle selectie-eisen van zowel KNGU als sportkoepel NOC*NSF had voldaan. En dat gold volgens hem niet voor Zonderland.

De misvattingen waren ontstaan nadat Wammes via een brief van zijn advocaat Paul Scholten had gesommeerd hem aan te wijzen voor de Spelen in Londen. Wammes meende in tegenstelling tot Zonderland aan alle kwalificatie-eisen te hebben voldaan. Roskam bestreed die opvatting, evenals technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF. In een tweede brief liet advocaat Scholten weten dat bij een negatief besluit voor Wammes een rechtszaak zou volgen.

De vraag waar alles om draaide was: mag Zonderland op brug vormbehoud tonen, terwijl hij op rek aan de prestatienorm voor de Olympische Spelen heeft voldaan? Roskam en Hendriks beweerden van wel. Maar Wammes bestreed die opvatting. Het was een publiek geheim dat zowel turnbond KNGU als sportkoepel NOC*NSF een voorkeur voor Zonderland had.

    • Henk Stouwdam