Stedelijk opgeleverd - op tijd

Het Stedelijk Museum in Amsterdam is gisteren door aannemer VolkerWessels opgeleverd. Dat betekent dat het bouwbedrijf de planning van de oplevering van de nieuwbouw en de gerenoveerde oudbouw heeft gehaald, die in maart vorig jaar met de gemeente Amsterdam was afgesproken. Het krijgt daarom een bonus van 250.000 euro.

Half februari zal worden begonnen met het klimatiseren van het museum. Dit zal enkele maanden duren en is onder andere nodig ter bescherming van de kunstwerken. Daarnaast moet VolkerWessels nog afwerken: kleine werkzaamheden die moeten worden afgerond of hersteld. Het bouwbedrijf verwacht hiermee eind april klaar te zijn.

Daarna kan het Stedelijk Museum het gebouw inrichten. Planning is dat het museum nog dit jaar de deuren opent. Verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels (PvdA) liet gisteren weten: „Sinds de betrokkenheid van VolkerWessels is het bouwproces goed verlopen. De aannemer en zijn onderaannemers en het bouwteam van de gemeente hebben een knappe prestatie geleverd.”

Bouwbedrijf VolkerWessels nam de werkzaamheden vorig jaar over van bouwbedrijf Midreth dat failliet was gegaan. VolkerWessels verklaarde zich bereid het project uit de failliete inboedel van Midreth af te maken, voor een aanneemsom van 12 miljoen euro. Dat is 4,5 miljoen meer dan Midreth had begroot. Ook werd afgesproken dat VolkerWessels een ‘prestatiebeloning’ van 250.000 euro zou ontvangen als het werk op tijd af zou zijn. De opleveringsdatum werd twee weken verschoven nadat er vorig jaar vernielingen waren aangericht aan de nieuwbouw tijdens de huldiging van Ajax. Hiervan is in de bouw nog een week ingelopen.

    • Birgit Donker